Chrudim zvažuje zavedení sdílených kol. V anketě sonduje zájem lidí

22. únor 2023 14:01

Vyzvednout si kolo, odjet tam, kam potřebujete, a tam ho zase zaparkovat. Takhle ve zkratce funguje systém sdílených kol. Využívat je zatím můžou například lidé v Pardubicích. Další v pořadí by mohla být Chrudim. Radnice si chce ale nejdřív ověřit, jestli by byl o službu zájem.

Princip sdílených kol by měl být v podstatě stejný, jak ho znají obyvatelé Pardubic. Ve městě  a okolí je skoro čtyřicet stanovišť, kde kola parkují. Kdo si chce půjčit, potřebuje aplikaci, přes tu načte QR kód na kole, to se odemkne a můžete jet. Kolo pak znovu zaparkujete na vyznačeném místě. Chrudim plánuje něco podobného, zájemci by tak měli mít možnost využít sdílené kolo třeba při cestě do práce, nebo ve volném čase, prostě jako další formu dopravy.

Krátké jízdy by měly být zdarma podobně jako zezačátku v Pardubicích. I tam se začínalo s první čtvrthodinou zadarmo. To už ale neplatí, město se nedohodlo s provozovatelem na dotování služby a základní sazba je teď 24 korun za půjčení kola na půl hodiny.

15 minut zdarma

Chrudim je teď v jiné situaci. Pardubický kraj se snaží sdílená kola protlačit do dalších měst, kterým nabízí dotaci na zavedení systému a výslovnou podmínkou je právě 15 minut pro uživatele zdarma.

Město teď spustilo anketu, ve které si chce radnice ověřit, jestli by lidé kola využívali. Můžou také uvést místa, kde by stanoviště kol měla podle nich být. Výsledky ankety vyhodnotí vedení města příští měsíc, pak bude případně potřeba souhlas zastupitelů s uvolněním peněz na spuštění systému. Pokud všechno vyjde, sdílená kola by mohla v Chrudimi jezdit ještě letos.

Spustit audio

Související