Chrudimská dobrodružka obkroužila republiku na vlastní pohon

15. listopad 2017

Podívejte se na mapu Česka. A představte si, že byste se měli vydat po její státní hranici kolem dokola. Eva Těšitelová tuhle výzvu zvládla. Nechtěla se nikam hnát. Spíš to brala jako relaxaci.

Po šestiletém putování pěšky, na kole i na běžkách dorazila do cíle na Sněžce. V nohách měla přes dva tisíce kilometrů. „Původně to mělo být jenom pěšky a za rok. V tom termínu bych se ale pořád musela nutit. Nakonec jsem měla šestnáct etap. Vždycky jsem se vracela na místo, kde jsem skončila předchozí etapu. Dopravovala jsem se nejvíc vlakem.“

Eva Těšitelová rozdělila cestu na víc etap

Na Sněžce Těšitelovou přivítala skupina přátel a fanoušků s uvítacím transparentem a šampaňským. Bylo to přesně v den jejích šedesátin.

Nosit jenom to nejnutnější

Rekreační sportovkyně hodně přespávala venku. „Nosila jsem si spací pytel, karimatku, plachtu, náhradní ponožky. Sledovala jsem předpověď počasí. Chodila jsem v pohorkách. Brala jsem si základní potraviny, vodu. Na začátku jsem měla i stan, ale pak jsem některé věci vyloučila, aby batoh nevážil přes dvacet kilo.“ Jedla třeba i kváskový chléb, který si sama peče.

Dvě ženy si z České Třebové zaběhly na vrchol Sněžky. Trvalo jim to tři dny

Dvě kamarádky uběhly za tři dny 160 kilometrů. Cíl byla Sněžka

Pro někoho bláznivý nápad se zrodil v hlavě Kateřiny Balcarové. Stála na Sněžce a říkala si, jaké by to bylo vyběhnout tam z České Třebové. Napsala kamarádce Darině Hruškové a slovo dalo slovo.

Jako talisman měla pecku z broskve, kterou dostala, když svůj vandr v roce 2011 začínala. „Několik etap se mnou šla kamarádka Lucka z Trhové Kamenice, která mi právě tu broskvičku dala. Když nesete všechno na zádech, těžko můžete nosit plyšáka nebo něco jiného těžkého.“

Při čtvrté etapě vyzkoušela i běžky

Podle čeho si Eva Těšitelová určovala trasu? „Mám takovou vášeň, že když někam jedu, koupím si turistickou mapu. Taky jsem používala GPS, na které jsem sledovala kilometry. Vzdálenost jsem měřila i tachometrem na kole. A v poslední době taky používám chytrý mobil. Snažila jsem se pohybovat co nejblíž k hranici."

autor: MAL
Spustit audio