Chrudimské letiště a boj o jeho existenci

11. květen 2004
Pod kůži

Chrudimský vzduch rozvířil boj o existenci letiště. Ke své potřebě ho využívá téměř 65 let armáda. V poslední době sloužilo především chrudimskému Aeroklubu a akrobatické letce, tedy civilnímu letectvu. Od poloviny dubna z něj však žádné letadlo nevzlétlo. Úřad pro civilní letectví totiž odebral aeroklubu potřebnou licenci k provozu, protože armáda ukončila klubu pronájem plochy. Celou kauzu však odstartovaly stížnosti několika obyvatel žijících vedle letiště. Těm vadil zejména hluk, který stroje vydávaly. Případem se proto podrobněji zabývala i redaktorka Naďa Kubínková.

Naďa Kubínková: Už v minulém roce se proti letišti postavily peticí asi tři stovky lidí. Jeden z organizátorů, Jaroslav Beránek, tvrdí, že pokud tam někdo letiště chce, musí brát ohled na lidi, kteří žijí v jeho okolí.

Jaroslav Beránek: My chceme, abychom my ani kdokoliv jiný nebyli obtěžováni hlukem.

Naďa Kubínková: S letištěm sousedí obec Sobětuchy. Podle starostky Hany Petrusové obtěžuje rámus pouze některé obyvatele a to především ty, kteří se přistěhovali nedávno. Starousedlíci hluk letadel tolerují.

Hana Petrusová: V podstatě v Sobětuchách žijí občané většinou starousedlíci, kteří jsou na to letiště zvyklí.

Naďa Kubínková: Člen chrudimského aeroklubu Martin Nepovím říká, že se letečtí amatéři snažili vycházet místním obyvatelům vstříc.

Martin Nepovím: Samozřejmě jsme mluvili s občany, i když nemůžeme mluvit s každým jednotlivým občanem, ale pokud se na nás kdokoliv obrátil, ať osobně nebo telefonicky, tak s každým člověkem jsme se dohodli. Samozřejmě několik telefonátů bylo anonymních a docela sprostých, takže pokud se vám někdo nepředstaví a nehodlá se vám představit a navíc používá slov, která nejsou ve slovníku slušných lidí, tak těžko si s ním můžete o něčem povídat.

Naďa Kubínková: Organizátor petice Jaroslav Beránek s tím však nesouhlasí.

Jaroslav Beránek: Skutečně proběhla nějaká jednání, nevedla k cíli. Vím, že to byly reakce asi v tom duchu, že tady letiště bylo vždycky a jestli se to někomu nelíbí, tak ať se odstěhuje. Vím také, že spousta lidí, že třeba přišla a osobně prosila letce z aeroklubu a vím, že odešli s nepořízenou. Nebudu říkat ani s jakou nepořízenou.

Naďa Kubínková: Celá kauza nabrala další rozměr v momentě, kdy organizátoři petice zjistili, že letiště není právně v pořádku. Proto přestali sbírat další podpisy. Nemá prý smysl bojovat proti něčemu, co de jure neexistuje. Na výpisu z katastru nemovitostí jsou pozemky patřící armádě vedeny jako zemědělská půda. Podle Jaroslava Beránka si dříve socialistická armáda s nějakými formalitami nelámala hlavu a proto letiště není řádně zkolaudováno.

Jaroslav Beránek: Každý je veden dobrou vírou. Zápis v katastru nemovitostí tak musí nutně dojít k závěru, že tam letiště není.

Naďa Kubínková: Druhá strana, chrudimský aeroklub, a jeden z místostarostů Chrudimi, Jaroslav Trávníček, jsou přesvědčeni o tom, že letiště žádnou černou stavbou není. Ostatně podle mluvčího Ministerstva obrany Ladislava Štichy to tvrdí i armáda.

Ladislav Šticha: Armáda užívá objekty a pozemky na základě rozhodnutí o povolení k trvalému užívání, který vydala Krajská stavební a ubytovací správa v Pardubicích.

Naďa Kubínková: Chrudimská radnice říká, že chce letiště zachovat. Podle starosty Ladislava Libého však musí nejprve počkat, jak dopadne celé šetření týkající se legality letiště. Není v kompetenci radnice v současné době do sporu zasahovat.

Ladislav Libý: Chceme letiště takové, aby odpovídalo všem právním normám. Já osobně se domnívám, že by mělo proběhnout územní řízení tak, aby to letiště skutečně odpovídalo 21. století.

Naďa Kubínková: I nepřátelé letiště chtějí vyprovokovat územní řízení, které by posoudilo dopad na životní prostředí. Zároveň se objevilo tvrzení, že s letištěm mají tito nejaktivnější odpůrci své vlastní záměry. Jedná se o lukrativní pozemky a tak si někteří pokládají otázku, zda-li by s nimi nebylo možné v pozdější době spekulovat. Na to reagoval Jaroslav Beránek takto.

Jaroslav Beránek: Jsme schopni písemně potvrdit kdekoliv u kohokoliv, že nejenom my, ale ani sdružení jako fyzické osoby nemá jakýkoliv komerční záměr s těmito pozemky a pokud se o záležitosti kolem letiště zajímá, tak je to jenom proto, že chce, aby byly tyto věci uvedeny do pořádku a aby nebylo obtěžováno okolí nadměrným hlukem.

Naďa Kubínková: Na letišti je v současné době klid. Světoznámá akrobatická letka, která je několikanásobným mistrem světa, z Chrudimi odešla. Místní aeroklub nelétá, protože nemá licenci k provozu. Karty jsou rozdány, hráčů je několik. Faktem je, že se letečtí amatéři ocitli ve sporu s mimořádně agilním a silným soupeřem. Odpůrci letiště dokonce založili nové občanské sdružení Zóna klidu Chrudimska, jehož cílem je učinit z Chrudimi a blízkého okolí vyhledávanou turistickou oblast. A do té hlučné letiště podle nich zcela jistě nepatří.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu