Chrudimské nádraží čeká zásadní proměna. Vznikne terminál za 60 milionů korun

11. září 2019 08:10

Příjemnější prostředí, snadnější cestování, jednodušší parkování. Tohle všechno si v Chrudimi slibují od nového dopravního terminálu. Stavba za desítky milionů korun začne už za pár týdnů. Okolí železničního nádraží se tak dost zásadně změní.

Hlavně by se měl změnit vzhled celého prostoru před železničním nádražím, což je často první místo, které lidi po příjezdu do města uvidí. Je tam navržené nové malé náměstí s kašnou, chodníky, cesty, lavičky nebo elektronická tabule s časy odjezdy vlaků a autobusů.

Čtěte také

A pak to jsou další úpravy, které mají zjednodušit cestování - takže další parkoviště v prostoru bývalého nákladního nádraží, zastřešené stojany pro šedesát kol a také třeba dobíjecí stanice pro elektromobily.

Všechno by mělo být hotové zhruba za rok. Staveniště si začnou firmy přebírat na začátku října a práce budou rozdělené na etapy. Podle podmínek smlouvy totiž musí být zachovaný provoz autobusového nádraží a sousední pošty. Takže dělníci rozkopou celý prostor po částech a bude nutné přesunout i některé zastávky MHD. Termín dokončení stavby je na konci října 2020.

Vizualizace chrudimského nádraží

Vysoutěžená cena je skoro 63 milionů korun, ale Chrudim by neměla celou částku platit sama. Třicet milionů má město slíbené z evropských peněz. I tak je to ale jedna z největších investic v Chrudimi za poslední roky.

Spustit audio

Související