Chrudimské technické služby vypsaly zakázku na přestavbu a rozšíření sběrného dvora. Ten současný už nestačí

26. listopad 2017 15:00

Chrudim bude mít větší a modernější sběrný dvůr. Technické služby už hledají firmu na přestavbu současného areálu. Kapacita sběrného dvora už přestává stačit.

Nový sběrný dvůr by se měl především zvětšit. Součástí rekonstrukce bude demolice současných skladů, výstavba nových kanceláří a rozšíření odkládací plochy až k sousedním garážím.

Technické služby odhadují cenu zakázky na deset milionů korun. Původně se plánovalo, že po úpravě bude sběrný dvůr průjezdný a zrychlí se tak provoz. Nyní se tam auta otáčí a vrací zpátky.

Výjezd na městský okruh ale narazil na nesouhlas majitelů sousedních nemovitostí a o kousek dál by také mělo být nové stanoviště záchranné služby. Všechno dohromady by mohlo zhoršit dopravní situaci v této části města.

Podle ředitele chrudimských technických služeb Zdeňka Koláře začnou stavební práce na jaře a potrvají asi čtyři měsíce. Sběrný dvůr by měl fungovat v provizorním režimu, pokud to ale v některé fázi stavby možné nebude, budou obyvatelé města vozit odpad na náhradní úložiště.

Chrudim plánuje ještě druhý sběrný dvůr. Podle statistik chrudimského městského úřadu připadá na jednoho obyvatele skoro 400 kilogramů odpadů ročně, trvalý pobyt má na území města nahlášený 23 tisíc lidí a podle provozovatelů jedno místo není dostatečné. Pro druhý separační dvůr má Chrudim blokovaný pozemek ve velké průmyslové zóně. Úředníci teď chystají podklady pro povolení stavby.

Spustit audio