Chrudimští policisté se stěhují. Skončila stavba nového policejního sídla za 350 milionů korun

23. září 2020 13:06

Cely, čerpací stanice i vlastní střelnice. Policisté budou mít v Chrudimi svoje malé město ve městě. Dokončené je nové policejní sídlo na okraji průmyslové zóny. Stavba trvala dva roky a stála přes 350 milionů korun.

Celý areál je navržený tak, aby byli policisté soběstační. Mají zde vlastní čerpací stanici, vozový park, garáže, střelnici i posilovnu.

„Jsme trošku mimo město, takže to, že občas odsud budou vyjíždět rychleji auta nebo houkat, tak to nikomu nebude vadit,“ popsal jednu z výhod ředitel pardubické krajské policie Jan Ptáček. Změna adresy znamená stěhování z budovy bývalé věznice u hlavního náměstí na chrudimskou periferii. Při výjezdech se teď policisté musí proplétat centrem města.

V areálu je také vlastní psinec. „Bouda je udělaná tak, že když psovod přijede, tak si sám může boudu odtáhnout, nepotřebuje k tomu dalšího člověka, všechno je aretované na kolečkách, podlážka, aby si pes mohl lehnout.“

Do nového komplexu se přestěhují všechna oddělení - od kynologů po dopravní inspektorát. Současné podmínky už byly neudržitelné, říká policejní prezident Jan Švejdar. „Já jsem hrozně rád, protože policie v Chrudimi si to zaslouží a oni opravdu měli jeden z nejhorších baráků nebo ubytovacích prostor v české policii a teď mají nejlepší. Je tady tělocvična pro policisty, střelnice, krytá střelnice, zázemí pro kynology, zázemí pro ekonomy, je tu všechno, co policisté potřebují.“

Spustit audio

Související