Chrudimští strážníci mají auto na baterky, s hybridním pohonem jezdí za polovinu

17. leden 2020 12:20
Hybridní služební vůz chrudimských strážníků

Jezdí potichu a levně. Chrudimští strážníci se před půl rokem rozhodli experimentovat a vyměnit klasické auto za hybridní. Tedy vozidlo, které pohání baterie a benzín.

„Jakmile běží elektromotor, není to prakticky slyšet,“ pochvaluje si Marek Markovič, strážník Městské policie Chrudim. „Když klesne baterka na určitou úroveň nebo se jede vyšší rychlostí, tak se automaticky dobíjí za jízdy.“

Podle strážníka hybridní pohon neubírá autu dynamiku, naopak. „Elektromotor má obrovské zrychlení, ten start je elektromotorem, kdy to auto okamžitě vyrazí a jakmile se to dostane do vyšších otáček, naskakuje benzinový motor.“

Čtěte také

A spokojený je i velitel chrudimských strážníků Lukáš Dvořák. Provoz auta měl být ekologičtější a levnější, a to se podle něj splnilo. „Co se týká provozních nákladů, tak jsme oproti původním služebním vozidlům na polovině. Původní vozidla měla průměrnou spotřebu okolo 8,5 litru, nové má průměrnou spotřebu okolo 4,3 litru.

Nižší spotřeba při počtu naježděných kilometrů za rok znamená úsporu desítek tisíc korun. Velitel strážníků odhaduje, že za rok na palivu ušetří 35 – 40 tisíc korun.

Nákup vylepšeného hybridního auta stál městskou policii skoro půl milionu korun. V budoucnu by na kombinaci baterek a benzínu měli strážníci přejít úplně.

Spustit audio

Související