Chrudimští výsadkáři poprvé v historii nabírají členy aktivních záloh

4. červenec 2016

Výsadkáři z Chrudimi začínají přijímat až stovku lidí do aktivních záloh. Je to poprvé v historii, co bude elitní prapor přijímat i zájemce z civilu. Záložní výsadkáři budou cvičit stejné bojové situace jako profesionálové. A stejně jako oni budou muset projít náročným výběrovým řízením.

Vstupní dril bude prakticky stejný jako u profesionálních výsadkářů. Uchazeči musí uběhnout 2800 metrů za 12 minut, udělat 10 přítahů na hrazdě. Čekají je dva dny plné fyzických prověrek, plavání, týmových disciplín a překážkových drah. Pokud uspějí, mohou se stát členy nové 4. výsadkové roty.

Výcvik srovnatelný s profesionály

„Výcvik bude velmi porovnatelný. První tři roky budou dělat největší základy. Teprve postupně budou nabíhat činnosti, jako je bojové patrolování, to jsou léčky a přepady. Teprve od čtvrtého roku budou zahajovat výsadkový výcvik čili seskoky na padáku. Výcvik bude probíhat v týdenních blocích. Část těch týdenních bloků bude přímo tady v posádce Chrudim, a to zejména ze začátku, a část bude přímo ve vojenských újezdech, stejně jako cvičí profesionální vojáci,“ říká zástupce velitele výsadkářů Ivo Zelinka.

Šanci stát se na tři nebo čtyři týdny v roce výsadkářem získá celkem asi 100 lidí. Zájem o účast v aktivních zálohách výsadkového praporu je už teď velký.

Noční seskok chrudimských výsadkářů

Budoucí velitel nové roty Robert Šiška řekl, že ještě před vypsáním náboru se přihlásilo 16 uchazečů: „Já si myslím, že to je étos toho červeného baretu. Výsadkový prapor je tady jen jeden a symbol toho padáku a všech těch věcí, které výsadkáři kdy v minulosti dosáhli, provedli, uskutečnili, si myslím, je to, co ty lidi bez kontaktu s armádou přitáhne.“

Armáda systém v Chrudimi testuje

Chrudim se proto stala prvním útvarem, kde si armáda vyzkouší, jak může fungovat užší spolupráce profesionálních vojáků a záložních jednotek. Při náboru nových lidí přitom nechtějí výsadkáři oslovit jen bývalé vojáky a současné členy záloh, ale i lidi, kteří nemají se "zeleným světem" žádné zkušenosti.

„Budeme samozřejmě vyhledávat naše bývalé příslušníky právě na ty nejvyšší velitelské pozice, naopak na ty nižší funkce bychom rádi nabírali lidi úplně z civilu a bez jakékoliv vojenské zkušenosti,“ říká Zelinka.

Čtěte také

Výsadkáři v záloze se na výcvik poprvé podívají až v příštím roce. Do roku 2020 by měli být schopní bojovat jako samostatná jednotka i po boku profesionálních vojáků.

Výsadkář 43. výsadkového praporu Chrudim po přistání
autor: Tereza Hašková
Spustit audio