Chtěla jsem ji praštit, místo toho jsem ji nakreslila. Říká autorka komiksu o výchově dětí

27. listopad 2020

Já to měl první! aneb komiksový manuál, jak přežít rodičovskou dovolenou. To je kniha ilustrátorky Barbory Brůnové, ve kterém dává naději i ujištění rodičům pochybujícím o svých výchovný schopnostech, že ve svých strastech nejsou sami.

Autorka knížku pojmenovala podle dětské hlášky, která řadu rodičů přivádí na pokraj šílenství. „Připadalo mi, že se to bude hodit. Původně jsem měla vymyšlený název Já to měl moje, protože to je snad ještě horší, ale to už bylo zabrané,“ popisuje Barbora Brůnová.

Nemám co na sebe!

Nápad zachytit na obrázcích nelehký úděl rodičovství přišel náhodou. „To byla klasická situace, kdy se vzteklé dítě válí po zemi a nic s ním nezmůžete. Šla kolem paní a měla nějakou připomínku. Já ji v tu chvíli chtěla praštit odrážedlem. To jsem neudělala, ale aspoň jsem to nakreslila a dala to na facebook. Tam to mělo docela ohlas, tak jsem pak začala přidávat další vtipy,“ říká Barbora Brůnová.

Komiks jako terapie

A jak s úsměvem přiznává, kreslení komiksu má na autorku pozitivní vliv. „Začalo to vznikat jako taková arteterapie, možnost trochu ventilovat někde ten vztek a únavu. Ve chvíli, kdy se člověk vytočí a řekne si, že to je parádní námět na komiks, tak se hned uklidním a naučilo mě to, se na situace dívat s humorem.“

Procházky na rodičovské dovolené jsou plné objevování

Ale nefunguje to tak, že by v danou chvíli vytáhla skicák a začala malovat třeba uprostřed ulice. „Ono by to vypadalo pěkně tvůrčí, kdybych všeho nechala a šla tvořit. Ale kdo má malé děti, tak ví, že to nejde. Takže si to zapisuju, a když je chvilka, tak to rychle načmárám,“ říká ilustrátorka z Litomyšle.

Kreslení komiksu jí ale nezabere mnoho času. „To jsou rychlovky, ono na to ani člověk nemá moc času. Některé jsou hotové do hodiny, některé ještě míň. Po technické stránce je to dost hrozné, mohla bych si s tím trochu vyhrát. Ale je to zase takové autentičtější.“

Titulní ilustrace knihy Já to měl první!

Komiksová rodina

Na obrázcích nezobrazuje jen sebe a děti, ale také svého manžela. „Občas to konzultuji s manželem, který se v komiksu také mihne, a musím mu to dát k autorizaci, aby to nebylo něco, s čím by nesouhlasil. Myslím, že mu nevadí, že je z něj komiksová postava,“ říká Barbora Brůnová.

„Už při práci, kdy jsem učila, jsem si ilustrováním přivydělávala. Už mám asi deset knížek. Toho ilustrování bylo postupně víc a víc a moje vize byla, že po rodičovské bych se mu věnovala víc a učila jen na částečný úvazek. Momentálně mě víc baví kreslit, ale ono je to takové samotářské, takže se to může obrátit,“ popisuje Barbora Brůnová, jak by si představovala budoucnost.

Spustit audio

Související