Chyba na čerpací stanici v Pardubicích. Řidiči místo naturalu tankovali naftu

29. prosinec 2016

Nejméně 20 řidičů natankovalo v Pardubicích u supermarketu společnosti AHOLD místo Naturalu 95 motorovou naftu. Záměnu způsobil pracovník, který doplňoval zásobníky s palivem. Firma nabídla poškozeným zákazníkům pomoc i odškodnění.

Řidiči přišli na záměnu poměrně rychle. „Natankovala jsem, přejela jsem k pokladně, tam už se začalo auto hádat. Zaplatila jsem to, chtěla jsem odjet a už jsem neodjela,“ říká Pavlína Uhlířová, která také do svého auta nevědomky natankovala místo naturalu 95 naftu.

„Dosud problém reklamovaly přibližně dvě desítky řidičů. Řidiči byli plně zaservisováni a poskytli jsme jim náhradní vozidlo,“ řekla mluvčí společnosti Ahold Barbora Vanko.

Chybu udělal pracovník společnosti Unipetrol, který na čerpací stanici doplňoval palivo do jednoho ze zásobníků, potvrdil mluvčí společnosti Unipetrol Mikuláš Duda.

„V důsledku lidské chyby došlo při doplňování paliv k chybnému načerpání nafty do nádrže určené pro natural. My ve spolupráci se společností Ahold nabízíme poškozeným zákazníkům maximální pomoc,“ řekl Duda.

Poškození řidiči ale museli čekat na vyřešení situace několik hodin. „Asi hodinu jsme tam čekali, než se něco vytelefonuje. Pořád tam pobíhala jedna pokladní a manažerka. Pak jsme čekali asi do půl desáté, než se to všechno vyřídilo. Zmrzlý, naštvaný,“ popsala situaci Uhlířová.

Podobná chyba se podle obsluhy čerpací stanice stala poprvé. „Našim pardubickým zákazníkům se v první řadě velice omlouváme za komplikace,“ dodala Vanko.

Škoda tři a půl tisíce korun

Pavlína Uhlířová si opravu svého vozu zařídila sama, přestože jí Ahold nabízel, že servis vyřídí. Fakturu už předala společnosti k proplacení. „Už jsem to tam odnesla. Paní se pořád omlouvala. Dostali jsme ještě poukázku na nákup jako omluvu. Až se to všechno shromáždí, tak se to pak bude řešit. Budou proplácet servis.“ Vyčištění motoru ji stálo tři a půl tisíce korun.

Naštěstí se jednalo o tu lepší variantu. „Co se týče benzinového auta po dolití nafty, tak pokud tam naliju litr nebo dva a zbytek nádrže doplním benzinem, tak se de facto nestane nic,“ řekl pro Zelenou vlnu automechanik Josef Jíša.

Nafta v benzinovém autě může zanést všechno, s čím přijde do kontaktu, a zničit katalyzátor, tvrdí server Autoforum.cz.

autoři: zen , pj
Spustit audio