Chybí mladí značkaři. Lidem, kteří se věnují obnově turistických tras, je i víc než 80 let

24. srpen 2016

Značkaři - tedy lidé, kteří se starají o obnovu turistických tras, pomalu stárnou. Zatím ale nehrozí, že by unikátní český systém červených, žlutých, modrých a zelených tras chátral. Jsou ale regiony, kde je značkařů nedostatek. Trasy obnovují zdarma - Klub českých turistů jim platí jen dopravné a diety. Celkem se turisté starají v celé zemi o 45 tisíc kilometrů tras.

„Budu muset vzít kartáč a vyčistit tu značku. Změřit ji, zda je správně velká a pak ji přemalovat. Nejdřív bílou a potom zelenou barvou," Marie Demjanovičová obnovuje trasy s barvami, štětci, a šablonami dva až tři víkendy ročně. Na Náchodsku patří k nejmladším značkařům.

Je mi 32 let a jsem třetí nejmladší v okrese Náchod. Ostatní jsou starší, spíše důchodového věku.Marie Demjanovičová, značkařka

„Je mi 32 let a jsem třetí nejmladší v okrese Náchod. Ostatní jsou starší, spíše důchodového věku, máme tam i pokročilé seniory. Třeba nad 80 let," vysvětluje Marie Demjanovičová.

V celé zemi se věnuje obnově značek 2000 lidí - v průměru jim je něco málo přes padesát let, říká sekretář značkařské komise Královéhradeckého kraje Josef Simon: „Ti mladí, řekněme ve věku 20 až 30 let, rozhodně nevyváží to stárnutí nás značkařů. Nejstaršímu značkaři je hodně přes osmdesát let. A stále značí."

Vztah ke značení se dědí v rodinách
Mladí ale často kvůli práci a založení rodiny se značením tras končí a vrací se k němu kolem důchodového věku.

Čtěte také

Právě mladodůchodce je podle Josefa Simona ideální značkař: „Když budou aktivně značit dejme tomu 10 až 15 roků, pokud zdraví dovolí, řekněme do 75 let, tak to bude i nadále dobré."

Turisté obnovují trasy ve svém volném čase
Opravdovým značkařem se stanou zájemci až po zhruba roční praxi, dvoutýdenním školení a testu.

Turistické značky a Jiří a Milada Novákovi

Marie Demjanovičová ale říká, že její koníček ji často zavede na místa, kam by se vůbec nedostala: „Moc mě na tom baví, že vidím výsledek práce. Třeba po třech letech jdu stejnou trasu a vidím, že je to dobře udělané a vidím, že to stále drží. Zjišťuji, že lidé po té trase chodí a mě se to líbí a ráda bych to dělala pořád."

V Královéhradeckém kraji chybí značkaři na Hradecku, nebo Jičínsku.

Spustit audio