Chybí nám jód! Ryba by měla být součástí našeho jídelníčku minimálně dvakrát za týden

2. červenec 2018

Ing. Lucie Dohnalová v naší radioporadně. Téma: konzumace ryb a potravin, které obsahují jód. Prospěšnost koenzymu Q10. Stále malo Čechů zařazuje do jídelníčku ryby, které doporučují odborníci na výživu. Bohužel většina lidí konzumaci ryb omezuje jen na Vánoce, a to ještě ve smažené úpravě, která nepatří mezi nejzdravější.

Průměrná konzumace ryb by měla být za rok 17 kilogramů na osobu, u nás je to pouze něco málo přes 5 kilogramů, z toho 1,5 jsou sladkovodní ryby, což je asi ta porce vánočního kapra. Co se týká benefitů ryb, určitě to jsou nenasycené, mastné kyseliny, jód, selen, vápník a vitamíny rozpustné v tucích.

To, že je ryba čerstvá, poznáme podle několika znaků. Měli bychom sledovat, jestli má ryba jasné oči, červená žábra, lesklý povrch, při tlaku na masitou část bychom měli cítit mírný odpor a cítit bychom měli jenom rybinu.

Ing. Lucie Dohnalová v naší radioporadně

U mražených ryb a rybích polotovarů bychom měli dávat pozor na neporušenost obalů, stejnorodost zabarvení nebo nepřítomnost cizích pachů. U mražených ryb se dívejte na etiketu a raději volme ryby v průhledném obalu, tak abychom viděli obsah a filetu si mohli prohlédnout. Na etiketě také najdete označení, jak je ryba po vylovení zpracovaná.

Kupujte ryby nejlépe čerstvé, sádky fungují nejen v Hradci Králové ale i v okolních městech. Existují i specializované firmy, které vám dokáží dodat rybu do 24 hodin čerstvou, chlazenou rybu.

Jestliže vám vadí pach rybího masa, je možné ho přes noc naložit do jogurtu, ten odstraní typický rybí pach a maso je potom ještě křehčí. Při úpravě rybího masa platí stejná pravidla jako při úpravě všech pokrmů z masa. Rybu můžeme péct, dusit, smažit, grilovat. Moderní úprava je i ryba za syrova, je ale zvlášť u této úpravy dbát na kvalitu a čerstvost ryby, protože rybí maso rychle podléhá zkáze.

Mořský vlk, ryby, maso, jídlo, gastronomie

Nenasycené, mastné kyseliny, které obsahuje rybí maso, najdeme také v různých semínkách, oříšcích a také olejích. Jodizovaná sůl, višně, třešně a aronie-černá jeřabina, tam všude najdeme tělu prospěšný jód. Ten je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Pro prevenci je proto dobré do jídelníčku zařadit nejméně dvě až tři porce ryby týdně, používat jodizovanou sůl, zařadit mléčné výrobky a také pít minerální vody.

Podle průzkumů budoucím českým maminkám znatelně chybí jód, což může negativně ovlivnit nejen samotnou ženu, ale hlavně plod, který v sobě nosí. Odborná veřejnost tak upozorňuje na tento stav. Česká republika má přitom přírodní zdroj jódu, který ve vysoké míře obsahuje minerální voda Vincentka. Tolik jódu v sobě nemají ani mořské ryby, a proto stačí pouze doušek denně, který snadno denní dávku splní.

K čemu je nám dobrý jód?
Jód je stopový prvek, který je nezbytný pro správný vývoj organismu. Je součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou, které ovlivňují především vývoj pohybové soustavy a mozku v raných fázích vývoje.

Ing. Lucie Dohnalová v naší radioporadně spolu s Blankou Malou

Co způsobuje nedostatek jódu?
U nenarozených dětí může jeho absence vést k poruchám růstu či psychiky, u dospělých dochází k poruchám funkce štítné žlázy, což má neblahý vliv na celý organismus. Nedostatek jódu vede k únavě, poruchám soustředění, zpomaleným reflexům či pocitu chladu v končetinách.

Kde se objevuje
Mořské ryby - abychom dosáhli požadovaného množství jódu, měli bychom jíst mořské ryby minimálně dvakrát týdně. Lze ale velmi těžko určit, kolik jódu která ryba obsahuje. Velmi záleží, zda pochází z volného lovu nebo z umělých chovů, o jaký druh ryby se jedná a z jakých vod pochází.

03076773.jpeg

V mražených rybách, které jsou u nás dostupnější, je navíc jódu zanedbatelné množství. Pravidelná konzumace čerstvých ryb je kromě dostupnosti také bohužel finančně dosti náročná.

Sůl s jódem - když už solit, je dobré používat sůl s jódem. Ale pozor! Solíme s mírou! Sůl zatěžuje totiž zároveň náš organismus sodíkem. Dětem do jednoho roku pokrmy nesolíme vůbec.

Minerální vody (Vincentka) - dostupný a výborný zdroj přírodního jódu. Pro uhrazení denní dávky jódu stačí pouhý doušek denně. Pokud si tedy občas dáte Vincentku, máte o hladinu jódu postaráno.

Ovoce - zelenina -bylinky - jód najdete také v česneku, cibuli, bazalce, višních, malinách, citrónech, rybízu nebo rajčatech.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související