Chytrý pokoj rodiny Flídrových hlídá i zapomenuté světlo

6. únor 2018

Děravá hlava vedla k úspěchu. Když děti nechaly celý den svítit, dostaly od rodičů co proto. Ale zároveň je to přivedlo k projektu, se kterým nedávno okouzlily i porotu na soutěži v Liberci.

„Je to taková stavebnice, domeček postavený z cihel. Senzory magnetického pole hlídají, jestli tam je magnet a fotorezistory sledují, jestli svítí světlo. Když otevřu dveře, micro:bit zjistí, že je něco špatně a začne pípat,“ vysvětluje Lucie Flídrová z Lanškrouna. 

Její bratr Jaromír se na domku taky podílel. Využíval miniaturní zednickou lžíci a zdil. „Máme to takto i doma zařízené. V pokojích jsou dráty, senzory. Abychom mohli projekt předvést na soutěžích, postavili jsme domeček ze stavebnice. Část rodiny se na výrobě podílela. Děti samy držely pájku v ruce, což v dnešní době není moc obvyklé,“ říká maminka a učitelka v jedné osobě Dagmar Flídrová. Svou dceru učí na informatiku.

Lanškrounských úspěchů bylo víc

Zástupci Základní školy Dobrovského a Gymnázia Lanškroun se při soutěži na půdě Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci představili i v kategorii Robot - pomocník lidí. Matěj Skalický a Patrik Jureček prezentovali před porotou Automatizaci ve stavebnictví. Adam Křivka demonstroval odpálení rakety s pomocí robotické ruky. V kategorii nazvané Autonomní robot - pyrotechnik byli Petr Nečas a Vojtěch Pecháček.

Studenti z Lanškrouna připravují krávy na evropskou soutěž krásy

Studenti Střední zemědělské školy v Lanškrouně pečují o jalovice ve školním kravíně

Studenti Střední zemědělské školy v Lanškrouně pečují o jalovice ve školním kravíně. Kromě vzhledu krav je důležitá taky jejich čistota.

Základní škola Dobrovského je podle Dagmar Flídrové technickou zdatností žáků docela vyhlášená. „Děti můžou od první třídy navštěvovat technický kroužek. Na Gymnáziu pak navazujeme. Taky máme technický kroužek, ale jako všeobecná škola nabízíme i další možnosti. Město Lanškroun dalo dohromady místní firmy a vzniklo společenství firem, které podporuje výuku na základních a středních školách. Díky nim máme minipočítače. Dostali jsme 3D tiskárnu.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio