Cigarety už jen s obrázkovým varováním. Trafikanti nestihli doprodat zásoby

8. prosinec 2016

Od čtvrtka už kuřáci v trafikách koupí jenom tabákové výrobky s novým typem varování. Tím jsou odstrašující obrázky, které například ukazují, jaké následky může kouření mít. Novela zákona o potravinách, která tento druh zdravotního varování nařizuje, platí už od září. Prodejci ale měli do včerejška čas, aby staré zásoby doprodali. Ne všichni to ale stihli.

„Asi z 95 procent se to doprodalo, ale jsou tady nějaké zbytky. To jsou jednotlivé krabičky, protože si dáváme už velký pozor na to, co dopředu koupit, nebo nekoupit,“ říká pan Miroslav, který má trafiku v centru Chrudimi.

Cigarety bez varovných obrázků nesmí prodejci mít ani ve skladu. „Bude se to muset prostě zlikvidovat, vyhodit. Nic jiného s tím nejde dělat,“ dodává pan Miroslav.

Neprodané cigarety musí prodejci zlikvidovat. Podle Tomáše Vlacha z odboru protidrogové politiky úřadu vlády budou také příslušné instituce kontrolovat, aby se s vrácenými cigaretami neobchodovalo na černém trhu.

„Určitě v rámci běžných způsobů aktivit orgánů činných trestných řízení a celní správy. Kolegové z těchto útvarů budou kontrolovat, aby se tyto cigarety neobjevovaly v prodeji,“ říká Vlach.

Čtěte také

Obrázky musí pokrývat minimálně 65 procent přední i zadní strany krabičky. Proč ministerstvo zemědělství druh varování změnilo, vysvětluje jeho mluvčí Markéta Ježková.

„Podkladem pro tato opatření byly výzkumy Evropské unie. Na základě těchto podkladových studií bylo zjištěno, že změna vzhledu krabičky cigaret prokazatelně sníží užívání těchto výrobků. Cílem tohoto opatření je snížit počet kuřáků, minimalizovat počet nových kuřáků a především zastavit nárůst užívání tabáku u dětí a mladistvých,“ popisuje Ježková.

Nový druh varování na krabičkách se skládá z několika částí. Vedle obrázku obsahuje také upozornění na zdravotní rizika a také informaci, kde může kuřák hledat pomoc při odvykání.

autor: zen
Spustit audio