Čím co pohnojit, aby to zahradě prospělo? V listopadu ještě není pozdě

9. listopad 2020

Pardubický zahradník čerstvý hnůj k podzimnímu hnojení příliš nedoporučuje. Podle něj dobře poslouží plná hnojiva, která jsou už delší dobu na trhu, jako například Cererit nebo NPK. Zahrádkáři mohou využít i novou řadu hnojiv, která má v nadpisu podzim. A ani lógr z turka nemusí přijít na zmar.

„Záleží na tom, jestli rostliny během roku rostly bujně či nikoliv. Pokud byly velmi bujné, nepotřebují mnoho dusíku, který podporuje růst. Kravský hnůj proto teď před zimou není třeba. Vybírejte spíše plná hnojiva, která obsahují více draslíku a fosforu. Fosfor napomáhá vyzrávání pletiv, ten je teď důležitý,“ vysvětluje František Hlubocký a dodává, že je dobré přihodit na záhon hořečnatou sůl, která podporuje odolnost a vytrvalost. Tato plná hnojiva jsou vhodná pro většinu stromů, keřů a květin. Ale existují výjimky.

Čím hnojit kyselomilné rostliny

Kyselomilné rostliny, jako jsou například kanadské borůvky, azalky, brusinky, rododendrony nebo hortenzie, nesnášejí vápno. To znamená, že je nutné se vyvarovat všech hnojiv, která jsou plněna na sádrovci.

Na kyselomilné rostliny je nejlepší rozpustné hnojivo

Pro tyto rostliny jsou spíše vhodná tekutá hnojiva nebo hnojiva v podobě krystalků, která neobsahují vápno.

„Ale raději se pro jistotu podívejte na zadní stranu obalu, kde by měl být obsah hnojiva podrobně popsaný. Kyselomilné rostliny prostě nesmíte hnojit hnojivem s obsahem vápna,“ upřesňuje zahradník Hlubocký.

Lógr z turka nevylévejte do záchoda

I lógr z klasického českého turka může výborně posloužit na zahradě. Neublíží žádné rostlině, samozřejmě přiměřené množství je podmínkou.

„Lógr v sobě má hodně draslíku i fosforu, dusík tam není. Je to úžasná věc, která dodává do půdy kyprost, lehkost, humus, váže na sebe živiny. Takže lógr klidně dávejte na záhonek nebo do kompostu, cestujte s ním po zahradě a přidávejte přiměřeně do půdy,“ uzavírá František Hlubocký.

Spustit audio

Související