Čím více člověk cestuje, tím méně může říct, kde je to hezčí, říká fotograf a cestovatel Ondřej Záruba

Jeho koníčkem je fotografování, které se prolíná s jeho dalšími životními zálibami – automobilovým sportem a cestováním. Hostem Českého rozhlasu Zlín byl Ondřej Záruba, fotograf, cestovatel a dobrodruh ze Zlína.

Touhu fotit v sobě Ondřej Záruba objevil náhodou. Hlavou mu bleskl nápad, že by to mohl zkusit. Nakoupil si odborné knihy a fotografickou techniku, informace o jím dosud neprozkoumaném odvětví sháněl také u svých přátel.

Nakonec ho tento koníček přivedl k cestování po světě. „Čím víc člověk cestuje, tím méně může říct, kde je to hezčí. Každé místo má své kouzlo, svou atmosféru,“ komentuje Ondřej otázku o své nejoblíbenější zemi. Zároveň dodává, že příliš neplánuje. „Mé cesty jsou otázkou náhody či náhodných setkání.“ I přes to byl v mnoha zemích opakovaně a mezi jeho nejčastější destinace patří střední a jižní Afrika.

Nejraději na svých cestách fotí zvířata a sport. V přírodě se Ondřej cítí lépe než ve městě. Jak sám říká: „Když jdu do města a vybírám věci z šatníku, tak nevím, co si mám vzít. Všechno oblečení, které mám, je spíš do přírody.“ Nepohrdne však ani městem, ruch těch evropských ho však příliš neláká. Preferuje exotičtější destinace například v Jižní Americe či Saúdské Arábii.

Nedávno se právě ze Saúdské Arábie vrátil, fotil tam Rallye Dakar. „Rallye Dakar jsem letos fotil podeváté,“ upřesňuje Ondřej. Sám má s rallye zkušenosti, osobně se po dokončení vysoké školy účastnil závodů v Česku. Na Rallye Dakar jezdí s českým motocyklovým týmem. „Pro fotografa je důležité mít za sebou nějaké zázemí. Může se vám tam stát cokoliv, může se vám tam pokazit auto, můžete někde zapadnout, a když na to nejste sám, je to vždycky výhoda,“ vysvětluje Ondřej Záruba důležitost týmové spolupráce.

Ondřejovu tvorbu je možné nalézt na webových stránkách www.zarubafoto.cz.

Spustit audio

Související