Činčily přišly z pouští, proto nesnášejí vysokou vlhkost

18. červen 2019

Činčily původně chovali Inkové kvůli kožešině. Brzy se však pro svou milou povahu a roztomilý vzhled staly společenským zvířetem.

Odborníci doporučují činčilky chovat minimálně po dvou, nikdy ne samostatně. Chlupáči si získali velkou oblibu mezi chovateli nejen kvůli své inteligenci a chytrosti, ale i pro jejich dlouhověkost. V průměru žijí osm roků, výjimečně se dožijí i dvaceti let. „Znám dokonce jednoho rekordmana, který to dotáhl až na šestadvacet let,“ chlubí se chovatelka Anna Gumuláková.

Velká klec a hodně polic

Pro chov doma je nejlepší drátěná klec s hlubokým dnem umístěná na podlaze. Činčily ocení, když jim bydlení obohatíte o dřevěný domeček, poličky i závěsný pelíšek. Vše by mělo být v kleci umístěno v nejvyšším patře, kde rády odpočívají. „Jelikož jsou tato zvířata aktivní hlavně v noci, nesnáší denní světlo. Proto není vhodné, dávat je třeba v letních měsících ven na zahradu. Vadí jim vysoké teploty a také velká vlhkost vzduchu. Zapomeňte i na to, že vezmete činčilku na vodítko a budete se s ní procházet někde v parku,“ varuje paní Anna.

Velké uši slouží jako větrák i radary

Činčily mají nejen krásně hustou srst, i nápadně velké uši, které jsou mimořádně pohyblivé. Sluchové schopnosti mají velký význam i pro vzájemné dorozumívání činčil. Velké uši u těchto hlodavců také slouží k ochlazování. Díky dobrému prokrvení hrají velkou roli i při regulaci tělesné teploty. Domestikované druhy seženete už v mnoha barvách. Od bílé, béžové, černé, až po černou s bílým bříškem i atraktivní fialově modrou.

Jaké krmení pro činčily?

Tito jihoameričtí pouštní hlodavci mají dobře vyvinutou i chuť. Po čichovém testu následuje ochutnávka, podle které se rozhodnou, jestli jim potrava chutná, nebo ne. Základem je vždy seno a voda. Jejich jídelníček však můžete obohatit i o další laskominky. Nepohrdnou sušenou zeleninou a ovocem. Milují třeba kustovnici čínskou, nebo červenou řepu. Občas mohou dostat i sušené bylinky. Pro činčily existují i speciální granule. „Pozor dejte na tučná jídla, jako jsou třeba vlašské ořechy, protože činčily jsou náchylné na ztučnění jater. S cukrem byste také měli šetřit.“

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související