Čistíte zuby i domácím mazlíčkům? Předejdete jejich zánětům a následným bolestivým zákrokům

24. duben 2021

Věděli jste, že psům a kočkám je potřeba pravidelně čistit zuby? Jedině tak se vaši mazlíci vyhnou v budoucnu zánětům a následně bolestivým zákrokům, včetně trhání zubů. Veterinární lékařka Ludmila Růžková z Pardubic nám řekla, jak na to.

„Dnes máme naplánované odstranění zubního kamene u jezevčíka, pravděpodobně budeme muset pár zubů vytrhnout. Jezevčík je totiž svérázný a nechce si nechat čistit zuby. Tím pádem se rozvolnilo spojení zubu s dásní a usazuje se tam zubní kámen, popisuje diagnózu prvního dopoledního pacienta veterinářka Ludmila Růžková.

Od usazování kamene až po zánět dásní

V ordinaci si prohlížíme demonstrační model umělé zubní protézy, na které veterinární lékaři ukazují klientům, co může jejich mazlíka postihnout, pokud budou čištění zubů zanedbávat. Protéza je na jedné straně hezky hladká, zuby pevné a bílé. Tak by to mělo vypadat.

Na straně druhé vidíme různé stupně postižení, obnažené dřeně zubů, velké množství zubního kamene. Zřetelná je zánětlivá reakce dásní a tvorba dutin pod zuby. Východisko z takové situace je jediné - zuby vytrhnout. Přitom by se tomu dalo jednoduchou péčí předejít.

Jak často zuby čistit

Veterinární lékařka Ludmila Růžková doporučuje k čištění zubů produkty určené pro ošetření zvířat. K dostání jsou různé druhy zubních kartáčků, záleží na plemenu psa.

Ale postačí i látkové návleky na prsty, kterými psovi jednoduše zuby vyčistíte. Co ale veterinářka doporučuje, je speciální zubní pasta určená pro psa nebo pro kočku.

Každý večer zvířatům zuby čistit nemusíme, ale: „Ideální je to alespoň třikrát týdně. Jde o to dostat nečistoty v podobě plaku ze zubů pryč. Plak je měkká vrstva na zubech, která je předvojem zubního kamene,“ vysvětluje Ludmila Růžková. 

Nejchoulostivější jsou trpasličí plemena

Plemena, která trpí záněty dásní a podobnými nešvary, jsou hlavně ta malá. Nejčastěji jsou to plemena trpasličí, ať už se jedná o pudlíky, boloňské psíky, čivavy nebo jezevčíky.  

Čištění zubů  platí i pro kočky. Ty totiž trpí totiž onemocněním, které - pokud je neléčené - končí vytržením všech zubů. Nepodceňujte tedy péči o chrup ani u koček.

Spustit audio