Citlivé ruce, ale i uši. Fyzioterapeut basketbalové reprezentace potřebuje obojí

5. říjen 2022

Jiří Šmíd se věnuje fyzioterapii sportovců skoro padesát let. Začínal u pardubických hokejistů v době jejich největší slávy. V současnosti pečuje o českou národní basketbalovou reprezentaci. Desítky let má stále stejnou přezdívku. Říkají mu Abbé. A právě obyčejná zpověď, vypovídání se z problémů, má pro psychicky i fyzicky zkoušené sportovce obrovský význam.

„Tu přezdívku vymysleli pardubičtí hokejisté Franta Panchártek a Karel Vohralík. V televizi dávali zrovna film Hrabě Monte Christo. A Franta říkal: Víš, ty jsi taková naše zpovědnice. A zůstalo mi to,“ usmívá se fyzioterapeut.

Přiznává, že pro mladé sportovce jsou často důležité nejen jeho ruce, ale i ochota naslouchat. „Pracuju s mladými kluky, dnes jsou to pro mě děti a já jejich děda. A když se na masérském stole uvolní, tak se vyplaví i jejich psychické problémy. Kluci se potřebují vybrečet, ve svém věku můžu občas i poradit. A pak taky přemýšlím nad tím, co třeba naznačit trenérovi, aby pochopil důvod toho, proč třeba nešťastně zapáskovaný sportovec není v ideální kondici,“ vysvětluje Jiří Šmíd.

Namáháte záda? Posilujte břicho!

U hokejistů trpí nejvíc záda. „Kluci mají vyvýšenou patu kvůli brusli, a když se dostanou do normální boty, tak zase klesnou. A jsou pořád předklonění. Proto je třeba udělat něco proti této síle, to znamená trénovat břišní a prsní svaly. Rovnováha pohybu je velmi důležitá,“ říká Jiří Šmíd a dodává, jak důležitá je pohybová všestrannost u dětí. Rozhodně nedoporučuje dělat už od dětských let jediný sport.  

Další problém je podle fyzioterapeuta Jiřího Šmída v tom, že lidé přicházejí se svými pohybovými problémy pozdě, až v době, kdy je bolest nesnesitelná a změny na těle už tak velké, že rehabilitace nepomáhá. „Nás fyzioterapeutů je stále málo. Čekací doby jsou velmi dlouhé, lidé by měli opravdu přijít včas, dokud se dá ještě něco dělat,“ varuje fyzioterapeut.

Hra na akordeon namáhá záda. Co udělat, aby záda netrpěla? I to se dozvíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.