Citrón květinové vazbě sluší. Zkuste si vyrobit jednoduchou citrónovou vázičku

14. červenec 2021

Napadlo by vás přidat citrón do letní květinové vazby? Známý český florista Petr Kopáč takový nápad měl. Do studia přinesl svěží letní žlutobílou dekoraci, ve které byly zakomponované i citróny.

„Do letní kytice se dá zakomponovat i jiné pestrobarevné ovoce. Je to lepší, než už trochu okoukané klobásy. Zkuste  citróny. V kombinaci s bílými a žlutými květy krásně osvěží letní domácnost,“ říká florista Petr Kopáč.

Čtěte také

A jak na to? Potřebujete celé citróny, které rozpůlíte a každou půlku zabalíte do potravinové fólie a napíchnete na špejli. Ta nahradí stonek, půlka citrónu je květ. A pak už vybíráte do vazby další květiny.

„Já jsem vybral to, co jsem ráno uviděl na zahradě. Vidíte, že jeto kulatá kytice, ve které mám třezalku, nevěstin závoj, heřmánek, třapatku a bílou hortenzii. 

Vydlabaný citrón poslouží jako vázička

Za takovou žlutobílou výzdobu osvěženou citróny by se rozhodně nemuseli stydět organizátoři letní party, a vyjímala by se i na svatbě.

„Žlutá a bílá, to jsou krásné barevné kombinace. A když by nevěsta byla odvážná, klidně i s těmi citróny. K tomu mám ještě další citrónovou vychytávku,“ láká ke kreativitě florista. 

Vyrobte si malé vázičky z citrónu. Stačí spodek a vršek citrónu seříznout a vydlabat. Dovnitř vložit kousek aranžovací hmoty a napíchat stejné druhy květin, které jsou ve velké kytici. 

A proč je citrón zabalený do potravinové fólie? Je to proto, že ovoce a zelenina nedělá dobře květinám. Produkuje totiž plyn etylen, který květinám škodí. Proto vám kytky povadnou, když je v dobré vůli dáte na noc do sklepa, kde máte uskladněná jablka nebo brambory.

Kdy stříhat levandule, aby podruhé vykvetly? A proč je dobré důkladně čistit vázy? I to se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související