Cizinci skládají zkoušky z češtiny

8. prosinec 2009

V Pardubicích prošla testy z češtiny drtivá většina z devadesáti cizinců. Povinnost skládat písemné a ústní zkoušky mají zejména žadatelé o trvalý pobyt v Česku. Prověřují se nejen běžné komunikační schopnosti, ale také dovednosti číst a psát. Ke zkouškám se vedle Ukrajinců nejčastěji hlásí příslušníci komunit z Vietnamu a Mongolska. Právě pro ně jsou ale jazykové testy obtížné nejvíce, uvedla členka zkušební komise a ředitelka Obchodní akademie Jitka Šírová.

"Samozřejmě tito cizinci se vyrovnávají s těmi tématy mnohem obtížněji než Ukrajinci a Rusové. Ale záleží hlavně na tom, v jakém prostředí tady žijí a kde se pohybují. Rozdíl je v tom, jestli se pohybují mezi Čechy a svůj pracovní den tráví v českém prostředí, nebo jestli se pohybují mezi občany své národnosti, jako například Ukrajinci na stavbách pracují ve svých skupinách, tak pak se s jazykem vyrovnávají hůř."

V případě, že se zkouška z češtiny nepovede, mají cizinci další šanci. Druhý pokus si ale musí zaplatit sami, 1500 korun totiž Ministerstvo vnitra hradí jenom napoprvé.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:

http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: wol
Spustit audio