Co dělat v ohrožení života? Nebojte se první pomoci.

6. srpen 2014

Léto není jen časem báječných dovolených. Ale je to také období dopravních nehod a nejrůznějších úrazu. Záchrana života v nečekané situaci je často otázka dobrého a rychlého rozhodování. O první pomoci mluvila v Radioporadně Mudr. Helena Škuligová ze Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Záchranáři mají s chováním svědků dopravních nehod dobré zkušenosti.
„Volající na tísňovou linku 155 zpravidla dobře naslouchají radám operátorky. A snaží se až do příjezdu posádky zraněným pomoct,“ říká Helena Škuligová.

Co děje, když zavolám záchranku
Ať už zavoláte 112 nebo 155, děláte dobře. Integrovaný záchranný systém se spojí a informace o dopravní nehodě se automaticky dostane lékařům, hasičům i policistům. Snažte se zachovat klid. Operátorky vás sami navedou k informacím, které potřebují pro odhad situace.
„Důležité je říct, kde se nacházíme. To přicestování po silnicích v místech, kde to neznáme, není snadné. Je potřeba zeptat se svědků nebo se rozhlédnout po okolí po nějaké dominantě, kilometrovníku apod. Potom je potřeba popsat, co se vlastně stalo. Kolik lidí potřebuje poskytnout první pomoc. A poté se operátorka ptá na závažnost zdravotního stavu,“ vysvětluje Helena Škuligová. Tyto informace jsou důležité proto, aby operátorka na místo poslala dostatečný počet sanitek, případně vrtulník, aby kvalifikovaná pomoc dorazila co nejdříve a v dostatečném počtu.

Člověk v Pardubickém kraji se vždy dovolá na Krajské zdravotnické operační středisko se sídlem v Pardubicích. V momentě, kdy operátorka lokalizuje místo nehody a zadá do systému, tak v ten okamžik jsou sanitky vyslány na dané místo.
„Nemusíte se obávat, že když jste stále na telefonní lince, že se nic nejede. Sanitka vyjíždí ihned,“ říká Helena Škuligová. Záchranáři by měli být na místě do dvaceti minut.

Komu pomoct jako prvnímu
Ten kdo je při vědomí a komunikuje, počká. Tyto lidi se snažíme zklidnit a nechat je sedět stranou. Věnujeme se v první řadě tepennému krvácení, potom osobám v bezvědomí. Pokud jste bezradní, buďte stále ve spojení s operátorkou.
„U pacientů v bezvědomí si všímáme, jak dýchají. Pokud se mu nezvedá pravidelně hrudník, může se jednat o náhlou zástavu krevního oběhu a v tu chvíli je potřeba zahájit resuscitaci,“ upozorňuje Škuligová.

Tepenné krvácení
Krev vystřikuje z rány. Musíme postupovat rychle, člověk může vykrvácet a zemřít během několika minut. Jako první stiskneme tlakový bod a pokud se jedná o končetinu, snažíme se jí v rámci možností dostat nad srdce. Poté přiložíme tlakový obvaz nebo v případě nutnosti jakoukoliv překážku a snažíme se krvácení zastavit. Tepnu uzavřeme tlakem na kost. V případě krkavice je možné přiložit i prst.

Resuscitace
Klekneme si vedle postiženého. Přiložíme hranu dlaně jedné ruky doprostřed hrudníku (dolní polovina hrudní kosti), druhou ruku přiložíme shora přes první, ověříme polohu rukou a s napnutými pažemi zahájíme stlačování hrudníku. Hloubka by měla být mezi 5–6cm. Po každém stlačení by mělo nastat úplné uvolnění tlaku, ale ruce zůstávají stále na hrudníku. Komprese provádíme s frekvencí mezi 100–120 za minutu. Resuscitace je fyzicky náročná, je dobré se s někým prostřídat.

Dobré rady při první pomoci
  • nevytahujeme jazyk – stačí nemocnému nechat hlavu v neutrální poloze a lehce zakloníme, aby brada směřovala k nebi. Dýchací cesty jsou v této poloze zprůchodněné.
  • umělé dýchání není důležité – v první řadě se zaměřte na srdeční masáž
  • použijte rukavice – najdete je v autolékárničce, ochráníte tak svoje zdraví
  • nevytahujte předměty z rány – můžete tím pacientovi ublížit, hrozí mu vykrvácení
  • při poranění páteře zvažte priority – pokud takový člověk krvácí, nebo má zástavu srdce, je záchrana života důležitější
  • tonutí – pokud nejste dobří plavci, je taková první pomoc na hranici ohrožení vlastního života
  • popáleniny – nedávejte na postižené místo žádné mastičky a zásypy. U těžkých popálenin ránu jen lehce přikryjeme sterilní látkou. U mírnějších popálenin je důležité chlazení. Rozhoduje totiž o tom, jak se dál bude zranění hojit a jestli bude bez následků. 

Další podrobné informace o poskytování první pomoci si můžete vyslechnout v záznamu vysílání.

autor: PRO
Spustit audio