Co k obědu o víkendu? Zkuste plněné žampióny

Žampiony se pěstují už od 17. století. Kdo by chtěl vidět, jak tehdy vypadaly, možná by se divil. Kloboučky žampionů nebyly bílé, ale hnědé nebo krémové. Teprve před 70 lety se začaly pěstovat také bílé kmeny žampionu. Uměle se pěstovaly klony žampionů vybrané z přírody, protože v té době se šlechtilo tzv. výběrem.

Výhodou žampionů je, že je lze sehnat po celý rok, nebo si je dokonce můžete pěstovat sami. Při troše fantazie z nich připravíte polévky, pochoutky při letním grilování, hlavní jídlo nebo je využijete pro chuťové podbarvení dalších pokrmů.

O víkendu si uvaříme plněné žampióny

Suroviny:
400g větších žampionů
1 červená paprika
hrst bazalky
1 mozzarella
200g sýra (eidam, ementál)
1 zakysaná smetana
1 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce olivového oleje

Žampiony, houby, potraviny (ilustrační foto)

Postup:
Žampiony omyjeme a vyndáme nožičky, které nakrájíme nadrobno.
Přidáme pokrájenou mozarellu, červenou papriku a 100g tvrdého sýra, který také nakrájíme nadrobno.
Přidáme posekanou bazalku, zakysanou smetanu, vejce, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Směs dáme do kloboučků žampionů, posypeme nastrouhanou druhou polovinou sýra, zakápneme olivovým olejem a zapečeme zhruba 20 minut při 180°C.

Grilované žampiony se sýrem - řez

Příloha:
Vařené brambory

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka