Co s lokalitou Červeňák? Pardubice se zeptají občanů v on-line debatě

10. listopad 2020 06:51

Pardubice pořádají on-line debatu o budoucím využití bývalého vojenského prostoru Červeňák. Město chce s občany prodiskutovat, jak by se lokalita měla dál vyvíjet a co by měla nabídnout.

„Rádi bychom z této lokality vytvořili pro veřejnost lákavé, a hlavně bezpečné místo. Připomínky, které v rámci diskuzí zazní, nám totiž mohou pomoci při vytváření územní studie, na které město spolupracuje s Iniciativou Přírodní park Červeňák a která jasně stanoví, jaké úpravy budou v území provedeny,“ informuje náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Čtěte také

Do debaty, která se bude konat 12. a 19. listopadu od 18 hodin, budou moci svými názory přispět jen předem přihlášení účastníci. Musí mít na počítači fungující mikrofon a kameru. Pro registraci je přitom nutné zadat své celé jméno, e-mail a místní příslušnost či organizaci, kterou zájemce o účast v setkání zastupuje.

Přihlášeným účastníkům přijde e-mailem před zahájením online setkání odkaz, který je navede do platformy Zoom. Moderovaná on-line diskuze by měla trvat 90 minut a účastníci se do ni mohou přihlásit ještě během dneška.

Přírodní lokalita Červeňák

Lokalita Červeňák získala svůj název podle červeného nátěru historického mostu přes Chrudimku, který byl postaven v roce 1911 a původně stál v centru Pardubic. Bývalé vojenské cvičiště má rozlohu přibližně 19 hektarů. Evropsky významná lokalita s chráněnými druhy dlouho ležela ladem. Armáda totiž území přestala před lety využívat a Červeňák tak zarůstal náletovými dřevinami a žil vlastním životem. V roce 2019 město získalo lokalitu od armády.

autor: Honza Ptáček | zdroj: statutární město Pardubice
Spustit audio

Související