Co se chystá v roce 2009?

8. leden 2009

Rok 2009 je teprve v plenkách, ale už teď se zdá, že bude co se české hudební produkce týče velmi zajímavý. S novými alby by se letos měli přihlásit Sunshine, Traband, Prostitutes, Al Yaman nebo United Flavour. A mnohé stříbrné kotoučky ještě přibydou. Více už v následující reportáži...

Indies

Velmi podrobný a pěkně nabytý ediční plán hlásí na 2009 činorodé vydavatelství Indies a všechny jeho divize. Už v lednu vyjde album multižánrové kapely Fru Fru. Cédéčko Až přiletí tučňák bude už v pořadí třetí, za to předchozí Něvěř tichu byla skupina nominována na žánrovou cenu akademie populární hudby Anděl 2005.
Zkraje jara by měla přijít u Indies pěkná sklizeň. S dalším dětským albem Studánko Rubínko se přihlásí populární Hradišťan. Tomu by mělo před létem vyjít ještě dílko Zlatý live Hradišťan, což je speciální edice alba, které navíc bude obsahovat nové cédéčko s živým materiálem. Druhou desku chystá i dětský projekt Kašpárek v rohlíku, který na svou prvotinu nalákal celou řadu zajímavých hostů - Davidem Kollerem počínaje a Márdim konče. Lze čekat, že i druhá deska projektu kolem hudebníka Ondry Pečenky bude stát za to.
Více než rok trvala pauza pražské etno taneční kapely Al Yaman. Jak jsme vás před časem informovali, skupina kolem arabské zpěvačky Ashwaq ohlásila návrat na koncertní pódia i do nahrávacího studia. Následovník zdařilého debutu Hurriya by měl vyjít do konce dubna.
V tu samou dobu by se měli připomenout post punkoví Prohrála v kartách, novinka ponese název KanibaLOVE.
Indies vydají zkraje jara i jednu debutovou nahrávku. Přispěchá s ní formace Lesní zvěř, která propojuje živý drum'n'bass s jazzem a psychedelií. Kvartet hudebníků má za sebou bohaté zkušenosti, zpěvák Miloš Rejsek funguje ve Swordfishtrombones, klávesák Jirka Hradil hrál s Tata Bojs. Neambiciózní, plachá, ale rozhodně za poslech stojící je Lesní zvěř.
Pokračujme průletem po edičním plánu vydavatelství Indies Scope, kde by ještě do léta měla vyjít novinka českotřebovského Nilu. Kvartet už má materiál připravený, oproti prvotině The River Spring se dá čekat, že "čeští guano apes" mírně přitvrdí. Druhou desku avizuje i jihlavská písničkářka Žofie Kabelková, spolupracovat by na ní měla s flétnistkou Petrou Klementovou (vážně nejsme příbuzní), se kterou v poslední době hodně vystupuje. Opět lze čekat porci inteligentního folku s přesahy do jiných stylů a nálad.
Evolution Dejavu je další objev, který avizuje debutovou nahrávku. Sama ostravská kapela o sobě tvrdí, že je progresivní etno / dance skupina s prvky worldmusic. Tradiční nástroje se tu potkávají s exotickými kousky z celého světa. Evolution Dejavu používají didjeridoo, kožené barely, djembe, darbuku, dholl, perkuse nebo dhondo.
Tolik plány vydavatelství Indies, které na druhou polovinu ještě slibuje Traband, Tomáše Kočka s Orchestrem a Květy.


Championship records Pojďme na label Championship records, jehož plány jsou podstatně skromnější. V podstatě jedinou jistotou je novinka The Prostitutes. Název ještě není znám, jisté ale je, že už koncem ledna vyjde první singl s názvem Leave It Like It Is, v němž se sešly hlasy Adriana Bella a zpěvačky La Petite Sonji (z Kill The Dandies!). Producentem celé desky, která by měla vyjít v březnu, je Dušan Neuwerth, momentálně nejvyhledávanější tuzemské producentské jméno. S Neuwerthem před časem natáčeli i popaři Obří broskev, kterým letos u Championship vyjde Dývýčko. To bude obsahovat záznam turné Broskve s taneční skupinou Decalages. Šňůra bude probíhat po rozbořených kostelech v Severních Čechách a mělo by jít o velmi ambiciózní projekt, ze kterého by mohlo vzejít kromě dývýdýčka i cédéčko.


X production Stále se probíráme avizovanými nahrávkami, které by měli vyjít v roce 2009. Velké tajemno je kolem desky táborských Sunshine. Fanouškům čekání na zatím nepojmenovaný výlisek mohou ukrátit remixy, které kapela postupně uvolňuje na svém myspacu. Termín vydání je zatím neupřesněn, vydavatelem bude brněnský label X production. Ten na přelom března a dubna chystá prvotinu electropových The Stylists, což je nový projekt Moimira Papalesca a Petra Venkrbce z Magnetik, které doplnila zpěvačka Monkey Business Tonya Graves. Těšit se můžeme na propracovanou elektroniku s popovým nádechem. Kromě autorských kousků zde bude i několik remixů - na příklad od věhlasného berlínského Dje Stevea Morella.
Ve stejnou dobu jako Stylists vyjde u X Production i debut formace The Pooh, což je alternativní odnož všeho, co si jenom dokážete představit. Špinavé kytary, syrový zvuk, cigaretový kouř, nekompromisní výraz, sex, spousta sexu a rock'n'roll přestává být pouhou frází. Vedle The Pooh vyjde letos u Xproductions ještě další debut - přikvačí s ním Dorian Gray's Prostitutes, jejichž prvotní výlisek má pracovní název In The tear Garden. Třinecko-olomoucká parta patří k tomu nejzajímavějšímu, co se v poslední době na tuzemské indie scéně událo.
Poslední avizovanou desku, kterou dnes naťukneme, je dílko brněnských Animé. Eponymní cédéčko se na světě objeví už 13. ledna a bude pokřtěno týž den v brněnském klubu Metro. Animé si za svůj debut Sky Above The Wires vysloužili nominaci na Anděla 2003 v kategorii Hard & Heavy. Kapela tehdy sklidila nadšené reakce a to samé lze čekat i v případě novinky. Animé patří mezi hrstku tuzemských rockových kapel, které zní nezakomplexovaně a novátorsky. První vlaštovkou je singl One Last Time. Ač nerocker, musím přiznat, že na tuhle desku jsem hodně zvědav.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.