Co se stane, když při svatebním obřadu řeknete ne? Dostanete druhou šanci?

6. květen 2019

Pardubická matrika zaznamenala v loňském roce mírný vzestup počtu svateb. Míst, kde novomanželé mohou mít obřad je řada. Mezi oblíbené nově přibyly pardubické Tyršovy sady.

„Čím dál častěji oddáváme mladé páry, které už mají děti a pro sňatek se rozhodnou až později. V pozdějším věku si „ano“ říkají zpravidla lidé, kteří už jsou jednou nebo vícekrát rozvedeni. Zájem o svatební obřady byl vloni o něco vyšší, než v roce 2017,“ potvrzuje vedoucí matriky Magistrátu města Pardubic Zdeňka Havlíčková.  Oddáno bylo 379 párů. Registrovaných partnerství bylo 11.

Novinky od roku 2019

Jedním z dočasných míst, kde snoubenci mohli složit slib manželství, byl sál Jana Kašpara. Od července se ale obřady vracejí na své původní místo, kterým je zrekonstruovaná radnice na Pernštýnském náměstí.

„Další novinkou je změna v předkládání matričních dokladů k uzavření manželství v cizině. Od února 2019 jsme schopni zařídit pomocí speciálního formuláře překlad do příslušného jazyka. Například, když se snoubenci budou brát v Itálii, my jim k rodným listům přidáme překlad v italštině a tím pádem už nepotřebují služby tlumočníka, za které se muselo ještě donedávna platit,“ vysvětluje Zdeňka Havlíčková. Změny nastaly díky nařízení EU a lidé si je chválí. Po novelizaci matričního zákona bude možné jako doklad totožnosti použít i řidičský průkaz.

Je libo svatba na hradě, nebo na zahradě?

Ke stále oblíbeným lokalitám patří zámeček ve Starých Čívicích a hrad Kunětická Hora. Nově se novomanželé mohou nechat oddat v pardubických Tyršových sadech. „Svým způsobem hodně vypomohly obce, takže mezi další oddací místa patří Opatovice nad Labem, Ostřešany, Rybitví, Stéblová i Srch. Jiné, neobvyklé místo je potřeba osobně domluvit s úředníky na matrice, kteří se na něj ještě předtím zajedou podívat. Zákon nařizuje, aby dotčené místo bylo důstojné a během obřadu přístupné veřejnosti. Když pár uvažuje o svatbě na louce, nebo rozkvetlé zahradě, vždy je nutné mít písemný souhlas majitele pozemku, i v případě, že se jedná o rodiče snoubenců,“ připomíná vedoucí matriky.

Co když řekne jeden ze snoubenců NE?

Při obřadech může dojít i ke kuriózním situacím, kdy místo ano zazní ne. „Zažili jsme to jednou, kdy si to snoubenec rozmyslel a na otázku, zda dobrovolně vstupuje do manželství se zde přítomnou nevěstou, odpověděl ne. V takovém případě oddávající chvíli počká a zhruba za dvě minuty položí otázku znova. Jestliže se i po druhém pokusu ozve stejná odpověď, sňatek tím pádem nebyl uzavřen.  Oddávající zaklapne desky a odchází,“ líčí perné chvíle paní Zdeňka.

Co vše je při svatebním obřadu možné?

  • K uzavření sňatku nejsou potřeba ani prstýnky, ani květina. Záleží na snoubencích.
  • Časový limit na líbání neexistuje. Pokud fotograf nezachytí polibek ve správný okamžik, líbání se opakuje i několikrát za sebou.
  • Anulovat svatbu do 24 hodin, jak mnohdy známe z filmů, nelze.

Svatby není v těchto dnech možné pořádat v Rytířských sálech pardubického zámku ani na přilehlých valech. Až do roku 2020 je historická památka v rekonstrukci.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související