Co si Češi myslí o Židech, vychází první Talmud v češtině a proč jet na festival do Prostějova

22. květen 2022

Co si Češi myslí o Izraeli? Jak si přečíst Talmud česky? A pozveme vás na festival do Prostějova.

Nový průzkum řeší vztah Čechů k Židům

Jsou Češi proizraelští? Jak vnímají Židy? A jsou v naší společnosti ještě živé stereotypy toho, jak Židé vypadají nebo jak zacházejí s penězi? Odpovědi na tyto otázky přináší nový výzkum veřejného mínění, ve kterém odpovídalo na e-mailový dotazník 1000 Čechů všech věkových kategorií. Za výzkumem stojí Herzlovo centrum izraelských studií a Peace Research Center, tedy dva instituty Karlovy univerzity. Terezie Jirásková vyrazila do Kampusu Hybernská, kde závěry výzkumu tento týden představila ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová.

Co ji nejvíc překvapilo? Je pro Čechy problém mít za sousedy Židy? A jsou některé stereotypy jen negativní? To vše se dozvíte od Ireny Kalhousové.

Chayim 5782/2022 aneb Čtyři dny pro Hanácký Jeruzalém

V Česku během celého roku probíhá řada již tradičních festivalů židovské kultury. Jeden úplně nový začne už příští týden. Od 26. do 29. května se bude v Prostějově konat první ročník festivalu Chayim 5782/2022 aneb Čtyři dny pro Hanácký Jeruzalém. Pořádá ho Sportovní klub Maccabi Olomouc ve spolupráci se Statutárním městem Prostějov a jeho kulturními institucemi. Co všechno nabídne, zjišťovala v rozhovoru s předsedou Sportovního klubu Maccabi Olomouc Rudolfem Dubem Daniela Brůhová.

Co chce festival připomenout? Proč zrovna Hanácký Jeruzalém? A co všechno můžete během festivalu zažít? Zve na něj Rudolf Dub.

První česká Mišna

K 18. narozeninám dávají lidé svým dětem ledacos. Překladatele Jiřího Blažka prý nad kočárkem jeho dcery napadlo, že do její dospělosti zkusí přeložit celou Mišnu, tedy hlavní text Talmudu. A díky tomu si mohou v těchto dnech čeští čtenáři poprvé zalistovat prvním svazkem jeho česko-hebrejské Mišny. Právě o Mišně a jejím překládání si s Jiřím Blažkem povídala Anna Jurečková.

Proč Blažek začal Mišnu překládat? V čem je pro židovství důležitá? A kdy vyjdou další svazky?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio