Co si dáte, neuvidíte. Po roce se do Pardubic vrací Kavárna POTMĚ

29. červen 2017

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak svět vnímají nevidomí? V pátek budete mít šanci se do nich vcítit se vším všudy. Na Masarykově náměstí v Pardubicích zastaví speciální autobus uzpůsobený pro kavárenské účely.

„Vůz je zatemněný, design uvnitř nikdo nikdy neuvidí. Vidící veřejnost se tam dostává do role někoho, kdo potřebuje asistenci. V úplné tmě se vypne devadesát procent informací, které získáváme zrakem. Aktivují se všechny ostatní smysly jako hmat, čich, chuť,“ říká ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

Povedou vás nevidomí kavárníci

V téhle kavárně se role obracejí. „Velmi přirozeně dáváme vidícím možnost nahlédnout do světa nevidomých. Obsluha se takto dostává k pracovní zkušenosti. Působí u nás mladí studenti i lidé středního věku. Procházejí pečlivým školením od firmy, která nám dodává kávu. Mají tedy baristické zkoušky, o kávě umí mluvit.“

Čtěte také

Kromě kávy si můžete podle Přemysla Filipa objednat třeba čaje, nealkoholické nápoje, pivo anebo medicinální bylinné víno. „Ještě před vstupem do kavárny se snažíme každému doporučit, aby si zkontroloval, jestli náhodou na oděvu, hodinkách nemá něco, co svítí. V drtivé většině jsou naši hosté velmi ukáznění a opravdu se nestává, že by někdo toto doporučení nedodržel.“

Kavárna POTMĚ v Jihlavě

Zážitek bychom si prý měli hlavně vychutnat. „Můžete si třeba taky vzít barevné pastelky a na papír nakreslit auto, strom, dům nebo něco jiného opravdu potmě. Venku se pak podíváte, co jste vytvořili. Mnohdy to jsou velmi vtipné obrázky. Ale hlavním suvenýrem je, že si na vlastní kůži vyzkoušíte, co obnáší být nevidomým,“ doporučuje Přemysl Filip.


Kdy? Kde?
Na Masarykově náměstí v Pardubicích najdete kavárnu v pátek od deseti hodin. Otevřeno bude až do 19 hodin s přestávkou mezi 13:00 a 13:30. Dál autobus pokračuje do Jihlavy, Plzně. Čeká ho i Osek, Brno, Jičín a Ostrava.

Kam se dál jede a kam jdou peníze

Výtěžek akce tradičně putuje do sbírky Světluška na pomoc nevidomým a těžce zrakově postiženým. Pak se týká třeba kompenzačních pomůcek a různých aktivit. „Kromě jednotlivců podporujeme i neziskové organizace. Ty pomáhají nevidomým zlepšovat kvalitu života a být samostatnější.“

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.