Covid-19 a děti. Proti virům jsou obecně odolnější, naopak chytají snadněji infekce bakteriální

23. říjen 2020

Současný covid-19 postihuje jen málo děti, ty se ale mohou stát jeho přenašeči. Větší příznaky zpravidla děti nemívají. Natož plně rozvinutou nemoc. Děti mají trochu jiný imunitní systém, než dospělí a staří lidé. 

Zkušený dětský lékař MUDr. Ladislav Hanousek hovoří v naší radioporadně o problematice onemocnění covid-19 u dětí.

MUDr. Ladislav Hanousek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děti jsou proti virům obecně odolnější, protože si protivirovou imunitu pěstují již od školkového věku tím, že se setkávají trvale a každodenně s ostatními dětmi (a děti mívají mnohem více nemocí horních dýchacích cest, než dospělí, kteří se potkávají např. v zaměstnání).

Čtěte také

Virusy nechávají dobré hladiny protilátek (viz typické dětské nemoci jako spalničky či zarděnky). Naopak děti chytají snadněji infekce bakteriální. Ty ale nejsou moc nebezpečné, projevují se nejčastěji obtížemi horních cest dýchacích - rýmou a kašlem.

Nejhůře snášejí covid 19 lidé staří a zejména chronicky nemocní, nejvíce ti s nadváhou. Jejich plíce infekci neudýchají a lidé končí na JIP. Takže většina opatření je právě kvůli těmto chronicky nemocným pacientům.

Určitě souhlasím s rouškami, je to už několika sty léty ověřená ochrana před kapénkami plnými choroboplodných zárodků, které každý vydechuje (proto roušky chirurgů na operačních sálech). Rouška nás ani tolik nechrání proti nakažení (to dokáží jen kvalitní respirátory), ale snižuje zásadně možnost přenosu na ostatní.

Čtěte také

Bohužel je nutná ale i karanténa, která přenosu na ostatní také brání. Nadměrné testování je možná trochu diskutabilní - nakonec i proti němu je nejvíce lékařských hlasů, které slyšíme. V den testu na přítomnost virové RNA nemusíme být pozitivní, nakazit se však můžeme kdekoliv třeba příští den.

Nošení roušky je ale dobrou formou prevence přenosu koronaviru, pokud jsme nakažení (a bez příznaků, což je časté), na staré a nemocné. Koronavirus se chová podobně jako virus chřipky. Prevence je tedy stejná jako u chřipky.

Čtěte také

S D vitamínem to není nic nového, jeho obecnou důležitost zdůrazňuji. V lékárně lze koupit i řadu preparátů s D vitamínem získávaných především z mořských ryb. Na rozdíl od syntetických multivitamínových směsí, které nepokládám za užitečné, je D vitamín dobrý a s ústupem slunečního svitu bude stále důležitější.

Existují i sirupy s velkou koncentrací rybího tuku (imunitně velmi zdatný), které jsou chuťově přijatelné. Ale teď po létě máme vitamínu D všichni dost, protože se syntetizuje především za pomoci slunečního záření.

Čtěte také

Velmi podrobně se zabývám opatřeními vedoucími ke zvyšování obranyschopnosti. Plně vše platí i pro infekci koronaviry. Já osobně se snažím přidat k vitamínu D ještě jablka a hrušky, tedy ovoce, které je z našich zeměpisných šířek. Z těch je C vitamín (navíc i z brambor) nejlépe vstřebatelný.

Přidávám si občas i mandarinky a pomeranče, které mám rád a trochu mi připomínají Vánoce. Ty se už blíží a uvidíte, že během nich se i množství nemocných sníží. Tak je to vždy. Prostě se musíme snažit spolu s korovavirem na Zemi žít.

Buďme k nemoci pokorní, je trochu nebezpečnější, než nastuzení, přiměřeně se chraňme a chraňme starší a chronicky nemocné a nesmějte se těm, kdo roušky nosí. Ale děs není nutný. Vyvolává stres a ten zhoršuje, jak známo, imunitu.

Lada Klokočníková a MUDr. Ladislav Hanousek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Ladislavem Hanouskem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související