Covid na dlouho zastavil v nemocnicích plánové zákroky. Zdravotníci už ale mnoho operací dohnali

23. červenec 2021 07:56

Kvůli koronaviru museli nemocnice v Česku zastavit na několik měsíců plánované operace. Lidé si tak postupně začali vybírat nové termíny svých zákroků. Někteří ale stále ještě nevědí, kdy na svou operaci půjdou.

„Je to strašné, protože jsem stále v nejistotě. Už bych tu operaci potřebovala," komentuje situaci Natalie Zemanová, která minulý rok na začátku listopadu měla jít na operaci s kolenem do Fakultní nemocnice Hradec Králové.
„Ovšem kvůli covidu se to muselo přesunout na dobu neurčitou. Že se mi ozvou."

Čtěte také

Kontaktovali ji prý na začátku června s tím, že se si má vybrat termín. Natalie, ale pracuje v gastronomii a je pro ní teď obtížné najít si volno.
„Konečně jsme začali zase pracovat. Potřebuji si vydělat nějaké peníze, takže je pro mne nyní těžké sehnat nějaký vhodný termín, abych mohla na operaci jít. Hovořili jsme o podzimu a já jsem to chtěla kvůli zaměstnání posunout na leden. Ale k tomu se dosud nevyjádřili. Takže nevím, jak to bude."

To, že ještě nemá operaci za sebou, ji omezuje třeba ve sportu.
„Naštěstí teď nemáme sezónu, ta začne až v říjnu. Momentálně jsou letní turnaje, takže jsem to zkoušela, ale hodně mne to omezuje a bolí. Je tam taková ta nejistota."

Problémy se zatím neoperovaných kolenem pociťuje ale i v práci.
„Prostě 16 hodin stojím na nohách, takže mi to koleno občas dokonce i vypadává."

Čtěte také

Natalie ale není jediná taková pacientka, hradecká fakultní nemocnice musela kvůli koronaviru podle mluvčího Jakuba Sochora odsunout tisíce neakutních operací.
„Nemocnice se snaží o co nejrychlejší provedení všech odložených operací. Ale současně je nutné umožnit všem zaměstnancům nemocnice výběr dovolených a přesčasových hodin za měsíce pandemie."

I zdravotníci v krajských nemocnicích už dokázali dohnat řadu odložených operací. A čekací doby na plánované zákroky se vrací k normálu. Několikaměsíční zpoždění ale stále mají na ortopedii.

„Zejména u velkých zákroků typu totální endoprotézy velkých kloubů se čekací doby pohybují od 10 do 24 měsíců," říká mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

A dodává, že o pořadí všech zákroků rozhodují lékaři, a to na základě akutnosti zdravotního stavu pacienta.

Spustit audio

Související