Čtení nemusí být jen povinnost ani pro děti

28. srpen 2017

Český národ má v sobě kulturu knih zakořeněnou a knihy se u nás dědí z generace na generaci. Dětem čtení rozvíjí nejen fantazii, ale díky němu mohou mít i dobře našlápnuto do budoucího zaměstnání.

Knihovnice nejsou ženy, které sedí za pultem a čtou si. Musí být fundované a velmi sečtělé, aby byly schopné čtenářům poradit. „Mnohdy lidé ani nevědí, co si jdou půjčit. Je opravdu potřeba, vystudovat knihovnictví, protože za celou profesí se schovává spousta práce. Ať už je to akvizice (výběr knih, které se nakoupí), zpracování rešerší, práce s technologiemi a samotné roztřídění knih tak, aby je čtenáři rychle našli,“ říká ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích Radomíra Kodetová.

Chcete se rozvíjet? Čtěte!

Čtení nám pomáhá, rozvíjet sami sebe. Získáváme spoustu informací a současně i dovedností. Je třeba pochopit obsah sdělení a hlavně pro děti je tohle velmi užitečné ke studiu a jejich dalšímu rozvoji. Když čtete, rozvíjíte i svou vlastní fantazii. Ta obzvlášť v době, počítačů, tabletů a chytrých telefonů často ustupuje do pozadí. Pro každého z nás, má jeden příběh v knize tisíce podob.

Registrace do knihovny

„Pokud k nám jdete poprvé, vyplníte přihlášku a zaplatíte pevně stanovený poplatek. Potom dostanete průkazku, kterou můžete po celý rok využívat. Nabízíme až půl milionu svazků, mezi kterými najdete nejen knihy, ale i filmy, CD, notové materiály, hudební časopisy a spadají sem i zvukové knížky, které jsou velice oblíbené. Pro děti máme k dispozici výchovné balíčky, tak zvané kufříky, ve kterých jsou tematicky řazené věci a rodičům usnadňují výběr,“ shrnuje Radomíra Kodetová.

10 důvodů, proč číst:
  • Rozšiřujete si své verbální dovednosti

  • Zlepšujete si schopnost soustředění

  • Čtenáři si užívají umění a vylepšují svět

  • Zlepšuje se tak vaše představivost.

  • Čtení vás dělá chytřejšími

  • Dělá vás to zajímavějšími a atraktivnějšími

  • Čtení snižuje stres

  • Vylepšíte si paměť

  • Abyste objevovali a tvořili sami sebe

  • Pro zábavu

autor: RIH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.