Čtvrteční Noční linka: Člověk se stává slovem, kterému naslouchá a kterým se nechá ovlivnit

7. leden 2021

Přemýšlíte někdy nad tím, jaká slova, potažmo informace k sobě nejčastěji pouštíte a která vás zároveň ovlivňují? Jsou to informace pozitivní, nebo negativní? Dokážete si v informacích vybrat? Komu rádi nasloucháte? Odkud čerpáte nejraději mluvené slovo? A co slovo psané? Poznali jste na vlastní kůži sílu slova? 

Jazyk je pádnější zbraň, nežli meč, věděl už Euripidés. O síle slova toho bylo napsáno a proneseno mnoho, slovem lze léčit, lze jím i zranit. Dobře volená slova dokáží zázraky i bolestivě zasáhnout. Každý z nás se určitě mnohokrát v životě přesvědčil o tom, že slovo má obrovskou sílu.

Aktuálně žijeme v době, která mnoho mluví, ale někdy bohužel slyšíme řeči tak zvaně jalové, bez hlubšího obsahu. Už v Bibli najdeme přísloví: "Mnohomluvnost nezůstává bez přestoupení, kdežto kdo krotí své rty, je prozíravý." Často slyšíme varování jazykovědců, že lidská řeč pomalu ale jistě upadá, protože nevyjadřuje pravé hodnoty, ale často jedná o věcech nepodstatných a tedy zbytečných a někdy nepravdivých. A také, že je důležité vybírat si, komu nasloucháme a jaké informace vstřebáváme, protože člověk se stává slovem, kterému naslouchá a kterým se nechá ovlivnit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.