Čtvrteční Noční linka: Domácí porody – co si o nich myslíte?

25. duben 2019

Proč přivést miminko na svět doma a ne v nemocnici? Je podle vás domácí porod rizikem? Může žena zvládnout porod bez lékařské asistence? Respektujete rozhodnutí svých blízkých, že budou rodit doma?

Je rozdíl mezi porody dnes a před čtyřiceti lety? Co si myslíte o sepisování porodních přání? Měl by být otec při tom, když se jeho potomek narodí? Jak na to, pánové, vzpomínáte? A co vy, maminky, jaké vzpomínky jste raději upozadily a co si rády vybavíte i po letech? Využili jste pomoc duly?

Pro porod doma se obvykle rozhodnou ženy, které mají traumatizující zkušenost z předchozího porodu, a tak i přes moderně vybavené porodnice dávají přednost porodu v domácím prostředí. V prostředí, které je jim blízké, kde se nemusí stydět a řešit případná nedorozumění.

Odborníci ale varují před nečekanými komplikacemi, které můžou mít fatální následky pro novorozence i maminku, například poporodní krvácení nebo dušení plodu. To jsou problémy, které nemusí s rodičkou vyřešit ani dula, ani porodní asistentka, ale je nutná pomoc lékaře.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.