Cuketovo houbové ragú je zdravé, chutné a přitom netradiční

Urodilo se nám jich na zahrádkách plno. Cuket! Mají minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Mají také protirakovinné účinky. A lze je nápaditě upravit.

Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

Jaké suroviny budete potřebovat pro dnešní recept:

500 g cuket
500 g žampiónů
3 lžíce oleje
sůl
pepř
100 ml zeleninového vývaru
150 g jogurtu
1 lžička škrobu
3 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
cukr

Žampiony

A postup přípravy cuketovo houbového ragú:

Cukety omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Žampióny očistíme a podle toho jak jsou veliké je buď rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a cuketu se žampióny na něm na prudkém ohni za stálého míchání opékáme. Stačí pět minut.
Osolíme, opepříme, vyjmeme, ale necháme v teple.
Do pánve nalijeme zeleninový vývar a vypečený tuk rozmícháme a povaříme. Mezitím smícháme jogurt se škrobem, vlijeme do zeleninového vývaru a ještě společně povaříme.
Pak vmícháme pažitku a citrónovou kůru a omáčku opepříme, osolíme a můžeme přisladit.
Omáčkou zalijeme cukety a žampióny, promícháme a hned podáváme.

Přejeme dobrou chuť!

3 tipy jak můžeme cukety přípravovat:

Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájet cuketu na kolečka nebo malé kostičky a ty položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Pokud chceme proces ještě víc uspíšit, nakrájené kousky osolíme.

Nakrájená cuketa

Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu. Vedle cuket se dobře smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.

Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.