Cyklisté jsou v bezpečí, ze Sezemic jedou po nové cyklostezce

23. listopad 2015

Na silnici ze Sezemic do Počápel na Pardubicku by už cyklistům ani chodcům nemělo jít o život. Obě obce propojila nová cyklostezka, která vede podél tamní a vytížené silnice.

Lidé tak díky nové trase mají mnohem bezpečnější cestu do školy i do práce, ale i na výlety a do blízkého okolí Kunětické hory.

„Byl nejvyšší čas. Tam byl problém s výkupem pozemků přes ten kopec. Myslím si, že je to v každém případě dobré,“ myslí si cyklista Jindřich Brett.

Silnici zatěžuje tranzitní doprava

Stezka vede podél velmi frekventované silnice, kterou často používají řidiči směřující buď na dálnici D11, nebo na hlavní tah I/35.

To, že tady vede nová cyklostezka, vítají i dopravní policisté. „V případě, že šířka komunikace je taková, jaká je v tomto případě, je lepší, když vznikne další pruh, kde to mohou cyklisté užívat. Tím, že to slouží pro tu rekreaci, to používají rodiče s dětmi. Myslíme si, že pro děti to je bezpečnější,“ říká dopravní policista Pavel Barva.

Cyklostezka ze Sezemic do Počápel


Parametry cyklostezky
Šířka: 2-3 metry
Povrch: asfalt
Cena: 2 miliony Kč (450 tisíc Kč navíc stálo osvětlení)

Výstavba cyklostezky se protáhla na několik let. „Tady nám trochu bránilo to, že jsme neměli vykoupené pozemky. Nakonec jsem se domluvil se všemi majiteli pozemků, že nám pozemky za velmi slušnou cenu prodali, za což jim patří velký dík. To nám umožnilo požádat Státní fond dopravní infrastruktury o dotační titul, který nám také pomohl. Ten jsme dostali ve výši 1,4 miliony korun. Nakonec ta stezka přišla na dva miliony bez osvětlení. Osvětlení jsme si dělali z vlastních prostředků,“ řekl starosta Sezemic Martin Staněk (STAN).

Stezka je asfaltová a osvětlená

Cyklostezka má asfaltový povrch a osvětlení po celé délce. Je široká zhruba dva až tři metry. „Myslím si, že kvalita toho je dobrá. Bylo to zhotoveno ve velmi krátké době. Myslím si, že ta stezka bude mnoho let sloužit bez nějakých dalších oprav,“ dodává Martin Staněk.

Další cyklotrasy plánují i v budoucnu. Mezi Počáply a Kuněticemi by mělo vzniknout 40 nových rodinných domů. Město předpokládá, že se tím frekvence cyklistů a dopravy ještě zvýší.

autor: wol
Spustit audio