Cyklistická revoluce v Maštalích: Rezervace letos obnoví a přeznačí cyklotrasy

3. leden 2022 07:34

Lépe značené a zároveň bezpečnější. Takové by měly být trasy pro cyklisty v Toulovcových Maštalích. Skalní město a jeho okolí patří k mimořádně atraktivním turistickým cílům. Během pandemie koronaviru se zájem o turisticky atraktivní oblast ještě výrazně zvýšil. Teď tam chystají velkou obnovu okruhů pro ty, kdo se tam vydají na kole.

Trasy poznamenal hlavně čas. Okruhy pro cyklisty byly vyznačené před dvaceti lety. Spousta značek je poškozených, nebo úplně chybí. Náročná je údržba tratí a na některých místech můžou mít cyklisté problémy s orientací. Správci proto chtějí stezky přeznačit, použít novější systém a pasportizaci všech bodů. To je důležité třeba pro případ, že se někdo zraní a bude potřebovat přivolat pomoc v náročném terénu.

Teď existuje celkem 9 okruhů o celkové délce 156 kilometrů. Jenže některé úseky cyklisté skoro nevyužívají. Okruhů tak zbyde 7 s délkou 120 kilometrů, ale měly by být přehlednější a taky lépe udržované. A přibyde další turistický cíl, nově otevřený hrad Rychmburk, který by se měl do soustavy Maštalí taky napojit.

V Maštalích chtějí změnu stihnout do začátku další sezóny. Bude to znamenat nové značky, sloupy, tabule s mapami, ale i vydání nového cykloprůvodce. Celá obnova má stát milion tři sta tisíc korun a podporu slíbilo pardubické hejtmanství, které by mělo přispět až milion korun.

Spustit audio

Související