Cyklověž u dopravního terminálu v Chrudimi nebude. Musí stačit klasika

11. prosinec 2019 07:30

Cyklověž u dopravního terminálu v Chrudimi nevznikne. V původním projektu pro ni bylo rezervováno místo, zastupitelé ale rozhodli, že se stavět nebude. Byla by příliš drahá.

„Bylo navrženo několik variant, z toho byla jen jedna uskutečnitelná, která by stála šest až deset milionů korun,“ řekl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). Podle něj by to byla příliš vysoká investice, která by sloužila pouze majitelům velmi drahých kol.

Město proto před věží dalo přednost vybudování dalších míst pro cyklisty – 64 klasických cyklostojanů se zastřešením za zhruba 120 000 korun. Pokud by se město v budoucnu pro cyklověž rozhodlo, je možné ji vrátit do hry. Místo, na kterém mohla stát, totiž zůstane dál volné.

Chrudim v říjnu zahájila výstavbu terminálu veřejné dopravy. Rozsáhlá přestavba okolí železničního nádraží bude dokončena do konce října příštího roku. Terminál se má stát důležitým přestupním uzlem regionální dopravy a přispět k pohodlnějšímu a intenzivnějšímu využívání veřejné dopravy ve městě a okolí. Náklady dosáhnou 63 milionů korun (včetně DPH). Chrudim na projekt získala příslib třicetimilionové dotace z programu Integrovaných územních investic Hradecko-pardubické aglomerace (ITI). Cyklověž součástí projektu terminálu nebyla.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související