Dabingové ceny v Přelouči letos patří hlasům Světáků

10. září 2018

František Filipovský má řadu velmi zdatných následovníků. Pravidelně se v polovině září scházejí v jeho rodišti. Přelouč se tou dobou doslova plní věhlasnými osobnostmi se zvučnými hlasy.

Už známe nominace. Mezi ženami jsou v nejlepší trojici Zlata Adamovská, Ivana Vaňková a Alena Vránová. Mužský dabing zastupují Lumír Olšovský, Zbyšek Pantůček a Martin Sobotka. Všichni tři jsou shodou okolností členy Divadelního spolku Háta a můžeme je vidět třeba v divadelní komedii Světáci.

Slavnostní večer bude v sobotu 15. září opět moderovat Ondřej Kepka, zároveň prezident Herecké asociace. Jako další přislíbili účast třeba Jaroslava Obermaierová, Pavel Trávníček, Dalimil Klapka, Libuše Švormová.

Vybrat nejlepší není jen tak

Počet členů odborné poroty letos podle přeloučské mluvčí Marcely Gryčové vzrostl na 11. „Rozhodování by tedy mělo být ještě kvalitnější. Závěrečné tajné hlasování bylo pod dohledem notářky a určilo celkem osm vítězů. Jejich jména se dozvíme při sobotním večeru v sále Občanské záložny.“

Bude se předávat i Cena diváků. „Jde o doprovodnou soutěž pro širokou veřejnost. Lidé sledují dabingové umění a dokážou se k filmům vyjádřit. Všem děkujeme, že se připojili.“

Velká sláva pro město

Hudební doprovod vyhlašování zajistí Prague Cello Quartet. Slavnostní večer začíná v 17 hodin. Celý program poběží na velké obrazovce na Masarykově náměstí. „Pro naše město je den udílení dabingových cen takovou velkou kulturní slávou. Od ranních hodin se sjíždějí stánky. Na pódiu vystoupí Inka Rybářová, Vlasta Horváth, Petr Kotvald, skupina Buty. Pro příznivce dechovky chystáme vystoupení v parku za školou.“

Čtěte takéDabing, nebo titulky? Obojí má své pro a proti!

Letos poprvé organizátoři připravují oslavy dabingu bez grafika Ivo Štěpánka. Autor loga soutěže chystal plakáty, nominační listy, pozvánky, vstupenky. „Musíme trochu nově, ale moc na něj vzpomínáme. Ještě jednou mu děkujeme, že nám grafiku dělal,“ říká Marcela Gryčová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.