Dagmar Heřtová, advokátka kouzlící nejen s bylinkami, na gastronomických toulkách s Petrem Voldánem

Chcete vědět, proč bychom měli v kuchyni víc využívat zapomenutou, ale našim babičkám známou a v Anglii populární potočnici? Zajímá vás, co budou mít na vánočním svátečním stole v Anglii a co si stejně jako můj host pořadu “Na cestách” právnička, ale i gastronomická novinářka Dagmar Heřtová nikdy neopomene vychutnat na Britských ostrovech? 

Nalaďte si v pondělí 16. prosince stanice Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Pardubice a dozvíte se i mnohem víc zajímavostí, tentokrát o cestování gastronomickém.

Dagmar Heřtová už patří mezi respektované autorky recenzí restaurací, které stojí za návštěvu nejen u nás, ale i v mnoha zemích světa.

Na rozhlasových vlnách se určitě zastavíme u kulinářské nabídky Anglie, kde Dagmar Heřtová střídavě žije v kombinaci s pobytem v České republice. Připomeneme si i její spojení s naším regionem - pradědeček gastronomické novinářky totiž obdržel v roce 1891 “List za vyučenou” v Dobrušce. Byl prohlášen za “dělníka cukrářského”, což stvrdilo i razítko živnostenské jednoty rozlićných řemesel v Dobrušce.

A proto možná není náhoda, že se i díky dalším přibuzným stále aktivní právnička zabývá gastronomií. A nemohli jsme v pořadu Na cestách - s ohledem na cukrářského vyučence z Dobrušky a blížícimi se svátky - vynechat ani diskusi o vanočním cukroví.

Pokud jde o další destinace, můžete se s námi vydat do Belgie, Francie i dalších míst a cestovat budeme - v uvozovkách i světem bylinek.

Petr Voldán a Dagmar Heřtová při natáčení rozhlasového rozhovoru

Sběratelka kuchařek, která po našem natáčení už má ve sbírce i specialitu “Jak se vaří s Habadějem aneb jak se vaří v rozhlase”, má pro bylinky slabost. Proto nám poodhalí nejen tajemství zmíněné potočnice, ale zastavíme se také u knihy Dagmar Heřtové “Bylinky na mém stole”.

Čtěte také

Mimochodem, protože jsme natáčeli v radiokavárně Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech, což dokumentují i snímky ve fotogalerii, uslyšite také, jak gastronomická novinářka se zkušeností z kuchyní předních restaurací New Yorku, Bavorsku, v Nizozemí, Portugalsku i třeba Thajska, zhodnotila aktuální nabídku jidelního lístku pražské rozhlasové jídelny.

A nezaskočil jsem ji ani překvapením z mého cestovatelského kufříku v podobě bagety od benzinové pumpy.

Máme toho tedy pro vás v předposledním letošním vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” v pondělí 16. prosince v obvyklém čase po 18. hodině dost.

Tak se na vás těšíme na rozhlasových vlnách nebo si nás poté poslechněte v archivu:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.