Dali jste si předsevzetí? Navzdory nezdarům můžete dosáhnout vytouženého cíle

3. leden 2017

Jen hrstka lidí dodrží svá novoroční předsevzetí. V čem je kámen úrazu? Jak dosáhnout vysněných dílů v rozhlasové Radioporadně vysvětlila životní koučka Kristýna Mášová.

Přechod starého roku do nového má v sobě něco mystického. Jde o rituál. Možná právě v této chvíli máme pocit, že přichází ten pravý okamžik na změnu.

„Považuji za užitečné si nejprve projít uplynulý rok a podívat se na to, co se událo, jak nás to ovlivnilo a říct si, co se nám podařilo,“ radí Kristýna Mášová. Díky tomu si uvědomíme, že jsme v mnohém uspěli a přitom to považujeme za samozřejmost. „To nám dodá motivaci a sílu jít dál za novým cílem,“ vysvětluje Kristýna Mášová.

Nebojte se změn

Předsevzetí je především změna. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, dělat změny není snadné. Vyjeté koleje se opouštějí těžko. „Změna vyvolává pocit nejistoty a neznáma,“ doplňuje Kristýna Mášová.

Napsat si na seznam deseti předsevzetí je snadné. Mnohdy si píšeme svých přání hodně a mají nereálný základ a tak nějak dopředu počítáme s tím, že to nedostáhneme do konce. Zkuste jinou strategii. Věnujte se jednomu dlouhodobému cíli. „Nejdřív se podívejte na to, kde chcete na konci roku být,“ radí Kristýna Mášová. Vyberte si jednu věc, která vám k cíli pomůže. Něco, do čeho se vám chce. Tím začněte.

„Vůbec není od věci se zamyslet, kde chceme být na konci našeho života. Abychom byli spokojení a odejít s pocitem, že máme za sebou naplněný život,“ dodává Kristýna Mášová.

Za svým cílem krok za krokem

Svůj cíl si vždy napište. Snažte se být co nejvíc konkrétní. Když chcete žít zdravěji, co to pro vás přesně znamená? Mít štíhlou postavu? Být v lepší fyzické kondici? Zdravě se stravovat? Přestat kouřit? Více odpočívat? Přesný popis vašich přání vám ukáže cestu, jak je naplnit. „Pomáhá si představovat, jak to bude vypadat, až dojdeme do zdárného cíle. Myslete na úspěch,“ říká Kristýna Mášová.

Nejtěžší bývá první krok. Proto se dlouhodobé cíle dělí na krátkodobé etapy. Postupujte krok za krokem. Nezapomeňte také, že si na nové věci ve svém životě musí udělat čas a klid.

Čtěte také

Nevzdávejte se po prvním neúspěchu. Nezdar k životu patří. „Je to normální součást naší cesty, která ve finále může být úspěšná,“ zdůrazňuje Kristýna Mášová. Když vás překážka zaskočí a odrazuje, vzpomeňte si, co vám v minulosti pomohlo překlenout potíže. Jak se vám je podařilo zdolat.

Jak dojít cíle
  • nedávejte si příliš mnoho předsevzetí

  • zvažte, jestli je opravdu ke svému životu potřebujete

  • své cíle si napište

  • snažte se být ve svých plánech co nejvíce konkrétní

  • rozložte si své cíle na krátkodobé etapy

  • nevzdávejte se po prvním neúspěchu

Jak nám může rodina pomoct v dodržování vytoužených cílů? Jak naopak podpořit někoho, kdo si dal předsevzetí? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio