Dalibor Lipský, bratr režiséra Oldřicha a herce Lubomíra, má v Pelhřimově náhrobek ve tvaru blesku

16. leden 2019
Česko – země neznámá

Rod Lipských výrazně zasáhnul snad do všech odvětví filmu a divadla. A my se dnes podíváme do Pelhřimova na Vysočině, kde se ti nejznámější Lipští – tedy režisér Oldřich a herec Lubomír - narodili. Málokdo přitom ví, že měli ještě jednoho bratra, který se ale bohužel dospělosti nedožil.

Lipští bydleli v domě na dnešním Masarykově náměstí. Provozovali cukrárnu, která byla v tom místě až do devadesátých let minulého století. Dnes visí na domě pamětní deska. Otec Vilém Lipský byl nadšený ochotník. Role si přeříkával při výrobě sladkých dobrot a jeho žena Pepinka ho ve všem podporovala. Nebylo tak divu, že ochotničili i všichni tři synové. Oldřich, Lubomír a Dalibor. První dva se proslavili jako režisér a herec, třetí Dalibor, zvaný Borek, nešťastně zahynul ve svých necelých sedmnácti letech.

„Sedmý den v týdnu, 27. 7. 1947 v odpoledních hodinách, mám dojem, že kolem sedmnácté hodiny, u rybníka Stráž, do něj uhodil blesk a zabil ho,“ říká ředitel Kulturních zařízení Města Pelhřimova Martin Ecler. Dalibora rodina pochovala na pelhřimovském hřbitově. Náhrobek má tvar blesku. Až po něm byli do hrobu pochováni i jeho rodiče a bratr Oldřich.

Bratr Lubomír o Borkovi říkal, že byl z rodiny nejtalentovanější. Do svých sedmnácti let stihl hrát ve dvou filmech: Řeka čaruje a Kluci na řece. Ostatně ve filmu se často objevoval i otec Vilém Lipský. Ve filmu  Jáchyme hoď ho do stroje ho například můžete vidět na výstavě japonského umělce.

Rodina Lipských má dodnes k Pelhřimovu srdečný vztah. Vzniklo tam i takzvané MÚZYum, kde je k vidění množství fotografií a exponátů nejen ze soukromého života členů rodiny, ale i z jejich slavných filmů.

Spustit audio