Další kamiony pod mostem. Místo objížďky řidiči zkouší štěstí přes Holetín

23. srpen 2021 08:10

Železniční most v Holetíně na Chrudimsku a jeho malá podjezdová výška se řeší už dlouhé roky. Pravidelně se totiž stává, že se pod ním zasekne kamion, přestože na nízký profil upozorňuje řidiče řada dopravních značek. Teď je problém opět o něco palčivější. Hlavní tah z Hlinska na Poličku je v Krouně uzavřený a někteří řidiči kamionů se chtějí uzavírce vyhnout právě přes Holetín.

Hlavní problém je v délce objízdné trasy, po které musí nákladní vozidla jet. Za normálních okolností má trasa Hlinsko – Polička přibližně 30 kilometrů. Objížďka pro kamiony má ale víc než 100 kilometrů a vede už ze Ždírce nad Doubravou přes Chrudim, Vysoké Mýto a Svitavy.

Podle hejtmana Martina Netolického (3PK) ale jiná možnost není. „Úsek Hlinsko – Polička je skutečně výjimečný tím, že je to páteřní komunikace přes Vysočinu, ale na druhé straně nemá v Pardubickém kraji alternativu. Proto je objížďka velmi dlouhá.“

Čím dál víc kamionů pod mostem

Navíc podle hejtmana taková hustota kamionové dopravy na silnice nižších tříd nepatří, hlavně proto, že na to vozovky nejsou stavěné. Řidiči si pochopitelně zkoušejí trasu zkrátit, jenže Holetínem jednoduše neprojedou.

„Je to selhání řidičů, navigace sice kamiony navede na tyto komunikace, ale potom se nestačí divit, protože parametry silnice a průjezdný profil je zcela odlišný. Z toho důvodu jsme požádali především o posílení značení, v této chvíli už je značení posílené, ale přesto kamiony jezdí na naše silnice, kde se nevejdou do konkrétních míst, podjezdů a podobně.“

O nízké průjezdné výšce pod železničním mostem v Holetíně nedaleko Hlinska se mluví už několik let a zaseknuté kamiony tam nejsou ničím výjimečným. Teď ale množství incidentů stouplo, potvrdila mluvčí pardubické krajské policie Andrea Muzikantová.

„O dopravních komplikacích před železničním mostem v Holetíně vzniklých uzavírkou silnice I/34 v obci Krouna víme, situaci průběžně sledujeme a do těchto míst častěji vyjíždí jak hlídky dopravní, tak i pořádkové policie. Za nerespektování dopravní značky zákaz vjezdu vozidel, jejichž výška přesahuje vyznačenou mez, lze řidičům uložit blokovou pokutu s příkazem na místě až do výše 2000 korun.“

Správa železnic sice plánuje most opravit a pomocí nové konstrukce průjezdný profil zvýšit, nebude to ale dřív než za tři roky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související