Dám si řízek, řekne pacient pomocí oční kamery

28. duben 2018 08:45

Máte chuť na šťavnatý řízek nebo třeba čokoládu. Jenže kvůli nemoci si o ni nemůžete říct. V Hamzově léčebně v Luži začali používat unikátní oční komunikátor. Pacienti, kteří mluvit nemůžou, nebo nedokážou, tak mají možnost očima říct, co by si dali k obědu, nebo upozornit na to, že je něco bolí.

Vypadá to jako zářivka, ale je to speciální oční kamera. „Komunikace je udělaná tak, že když zapnete program, tak čidlo si zjistí, na co se díváte na obrazovce a pouhým pohledem ovládáte kurzor,“ vysvětluje princip zařízení programátor Pavel Čáp, který novinku vymyslel.

Na obrazovce jsou různé potraviny, salám, sýr nebo i steak. „Pacient, který komunikátor používá, tak si vybere a řekne svému okolí na co má chuť. Jsou tam i nápoje, ovoce nebo i zelenina,“ vyjmenovává programátor.

Hamzova léčebna zkouší novou terapii, pacienty ponoří do rybníku

Hamzova léčebna v Luži nabízí novou formu terapie - snoezelen

Šplouchání vody, svítící řasy a kapr. V Hamzově léčebně se pacienti budou koupat v rybníku. Není tedy skutečný - pro novou formu terapie mají v Luži na Chrudimsku místnost, ve které se člověk cítí, jako by se ponořil pod hladinu.

„Vyvíjíme rehabilitační pomůcky především pro malé pacienty a práce s oční kamerou mě zajímala ještě předtím, než jsem potkal Natálku. Byla jedno z dětí, na kterém jsme zkoušeli klinickou studii, a reagovala na to strašně dobře. Smála se, obrázky se jí líbily, byla z toho nadšená. Došlo ke slavnostnímu předání a Natálce jsme mohli darovat oční kameru a ten software Bude mít doma a může to používat ke komunikaci se svým okolím.“

Oční komunikátor není jediná novinka. Zaměstnanci Hamzovy léčebny už také úspěšně otestovali různé roboty nebo 3D senzory, které používají při rehabilitaci.

Spustit audio