Data ze sčítání na Slovensku by měla co nejvěrněji odrážet etnické složení populace, říká Kumanová

14. březen 2021

Obyvatelstvo se od poloviny února sčítá elektronicky i na Slovensku. Pokud to někteří nestihnou, mají možnost sečíst se za pomoci sčítacích komisařů do konce října. Romové mají vůbec poprvé v historii možnost uvést až dvě národnosti, tedy i romskou. V dosavadních statistikách se k romské národnosti hlásilo přibližně čtyřikrát méně Romů, než uvádějí kvalifikované odhady.

Mnozí Romové žijící na Slovensku už mají sčítání za sebou. Ty, kteří doteď sčítací formulář nevyplnili, vyzývají, aby tak učinili co nejdříve a přihlásili se k romské národnosti.

„Jsem hrdým Romem. Nemám důvod se za svoji romskou identitu stydět.“

„Je na čase přestat se bát. Přestat se skrývat mezi Slováky, Maďary a jinými národnostmi.“

„Nemůžeme se přeci hlásit k jiné národnosti, když jsme vyrostli mezi Romy.“

Nestyďte se za svůj původ

Přihlásit se k romské národnosti vyzval i předseda občanského sdruženi Únia Rómov na Slovensku František Tanko:

„Rád bych vyzval všechny Romy, aby se za svůj původ nestyděli. Je velmi důležité, aby se Romové k romské národnosti přihlásili“

Na sčítání byly připravené informační letáky v 11 jazycích národnostních menšin, včetně romštiny. I sčítací formulář je dostupný ve všech jazycích národnostních menšin a jsou v nich dostupné i vysvětlivky, které mají pomoci při vyplňování údajů. Více mluvčí Sčítanie obyvateľov 2021 Jasmína Stauder:

„K dispozici bude call centrum, do kterého mohou obyvatelé kdykoliv zavolat, i během víkendu.“

Mnozí Romové nemají přístup k internetu, a proto nemají možnost vyplnit sčítací formulář online. Řada obcí Romům při sčítání poskytuje pomoc, například v Markušovcích. Více starosta obce Marek Virág:

„Kolegyně na obecním úřadě je připravena každému s vyplněním formuláře pomoci.“

Na pomoc měst a obcí během sčítání obyvatel reaguje generální ředitelka Sekcie sociálnych

štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková:

„Na výsledku sčítání se výrazně projevuje aktivita těch měst a obcí, které vynakládají od začátku úsilí v jeho prospěch.“

Jak budou data ze sčítání využita?

Státní tajemnice Ministerstva kultury SR Zuzana Kumanová avizovala, že na ministerstvu kultury vznikne pracovní skupina, jejímiž členy budou národnostní menšiny. Skupina má pro vládu připravit doporučení, jak by měly být údaje ze sčítání obyvatel využity:

„Data, která se týkají národnosti, nejsou momentálně v ucelené podobě přístupné z jiných veřejných zdrojů. Budeme s nimi pracovat ještě velmi dlouho. Právě proto by měly být co nejvěrnější a měly by odrážet etnické složení Slovenska.“

Po sčítání obyvatel se může změnit situace v souvislosti s používáním jazyka národnostní menšiny v úředním styku. Na úřadech totiž budou lidé moci komunikovat s úředníky ve svém jazyce. Podle odhadů Úřadu zmocněnce vlády pro národnostní menšiny by po sčítání mohlo začít používat svůj jazyk přibližně 20 romských obcí na Slovensku.

Spustit audio