Demokracie je volba. Užijte si ji při výběru našich poslanců do Evropského parlamentu

24. květen 2019

Dnes ve 14:00 hodin se v České republice otevřou volební místnosti a začnou volby do Evropského parlamentu. Na území Hradce Králové a okolních obcí by k nim mohlo přijít až 74 tisíc oprávněných voličů. Do voleb je zaregistrováno celkem 39 stran a hnutí. Jak probíhaly přípravy na volby v Hradci Králové a přilehlém správním obvodu zjišťovala reportérka Lucie Peterková.

„24. května ráno je prakticky nejvíc práce pro všechny okrskové komise a také pro zaměstnance magistrátu," popisuje poslední přípravy vedoucí správního odboru hradeckého magistrátu Terézia Vitáková.

„Popisují a připravují jak věci potřebné k vybavení volebních místností, tak seznamy voličů a všechny pomocné archy. Vysvětluje se ještě fungování softwaru, probíhá krátké školení o tom, kde jsou jaké kontakty, předávají se telefonní seznamy."

Evropské volby

V krajském městě může k volbám podle aktuálních čísel přijít celkem 74 014 oprávněných voličů.

„V Hradci Králové je 85 volebních okrskových komisí. A celkem i s obcemi, které spadají do působnosti Hradce Králové, je jich 138," potvrzuje Terézia Vitáková.

Veškeré dění okolo voleb do Evropského parlamentu můžete sledovat na portále iROZHLAS

Podle Tomáše Peterky, předsedy jedné z okrskových komisí v Hradci Králové, jsou letošní volební pravidla standardní.
„Já se účastním voleb prakticky stále, již mnoho let. A ta pravidla se většinou stále opakují."

Větší důraz podle něj pak bude kladený například na kontrolu sčítaných hlasů a také na poskytování informací o volebních výsledcích.
„Aby se nedávaly informace o výsledku voleb dříve, než se ukončí všechna hlasování po celé Evropě. To znamená, až do neděle, do pozdních večerních hodin."

Volby do Evropského parlamentu

Více lidí bude, podle Terézie Vitákové, volit s vydanými voličskými průkazy.
„Překvapil nás obrovský zájem o voličské průkazy, vydali jsme jich 541. Je to pro nás překvapující číslo, když to porovnáme s předešlými evropskými volbami. Protože nyní se vlastně vydalo těch voličských průkazů třikrát tolik. Nedá se to srovnávat s volbami do obecních zastupitelstev, kde se nevydávají vůbec a prezidentskými volbami, kde se jich vydalo asi sto. Takže nyní je to opravdu nárůst."

Terézia Vitáková také připomíná, že kromě voličského průkazu je nezbytné, aby voliči přicházeli vždy s platným dokladem totožnosti.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související