Den architektury v Pardubickém kraji rozsvítí mlýny a oživí sídlištní plácky

27. září 2017

Tahle akce postupem času narůstá. Lepší by možná bylo mluvit o celém týdnu architektury anebo o několika dnech. S tím, jak stoupá počet zapojených měst, se prodlužuje doba trvání. Sedmý ročník se proto protáhne.

„Stojí za ním spolek KRUH. Napadlo nás poprvé v historii stanovit hlavní téma, což je Voda, lidé, města. Připomínáme si dvacet let od záplav na Moravě a patnáct let od povodní v Čechách. Jde i o nějaké soužití s přírodní krajinou. Spolupracující spolky ve městech upozorňují na říční toky, které nejsou využívané. Snaží se třeba o návrat života k řece,“ říká za hlavní organizátory Miroslav Pavel.

Dvě stovky akcí za dva dny

Původně se do Dne architektury hlásilo 65 měst. „Je to živelná akce, takže se hlásí i další. Dvě stovky akcí za dva dny. Doporučujeme sledovat internetové stránky, protože na festivalu spolupracujeme s více než 150 spolky. Stránky ale aktualizujeme," říká organizátor.

A konkrétní program podle Miroslava Pavla? „V Pardubicích spolupracujeme se spolkem Offcity. Připravený je trip s mapou vody. Návštěvníci se vydají po stopách vodních toků. Budou přemýšlet, co všechno voda v městském prostoru znamená. Taky by měl být videomapping přímo v Automatických mlýnech. Ten je rozdělený do dvou dnů. V pátek workshop a v sobotu večer pak ostrý videomapping. Mlýny se rozsvítí zvenku i zevnitř.“

Ve Vysokém Mýtě sérii akcí pořádá spolek proMejto. „V pátek večer bude Setkání v secesní vile. Po odborné přednášce představí své výsledky průzkumu městských plácků. Následné debaty se zúčastní i vedení města. Nebude chybět ani výstava. A v neděli se pak otevře téma Plácky včera a dnes. Jak vypadala změna plácků postupem času a kam by se jejich vývoj mohl dál ubírat.“

autor: MAL
Spustit audio