Den Pardubického kraje zve těžké váhy. Maxim Turbulenc, Voxela a Ledeckého

7. červen 2018

Víte, co všechno dělá Pardubický kraj? A v jak historicky cenných budovách úředníci sedí? Poznat to můžete v pátek 8. června. Kromě komentovaných prohlídek, ukázek složek Integrovaného záchranného systému bude třeba i autogramiáda sportovců.

Program na Komenského náměstí v Pardubicích začíná už v 10 hodin dopoledne. „Vedle policie, hasičů, zdravotnické záchranné služby se představí taky horská služba se svou technikou, ale i kynologové celní správy. Právě psi bývají nejvděčnější atrakcí, a to hlavně pro malé děti. Všechno se bude na 13. hodinu přesouvat na náměstí Pernštýnské,“ říká mluvčí kraje Dominik Barták.

Koncerty jako tradice

Právě na Pernštýnském náměstí se představí řada hostů jako třeba skupina Maxim Turbulenc, písničkář Voxel. Den vyvrcholí ve 20 hodin koncertem Janka Ledeckého. „Variantu Dne Pardubického kraje s koncertem jsme poprvé vyzkoušeli v roce 2015. Tehdy se na pódium po těžkém úrazu vracel Michal Hrůza. V posledních dvou letech jsme zmíněnou tradici zopakovali.“

Akce taky připomene soutěžní MLS Pardubického kraje anebo Regionální potravinu Pardubického kraje. „Nebudou chybět ani prohlídky budov krajského úřadu. Pardubický kraj sídlí ve více budovách. Všemi procházela historie. Třeba do budovy bývalého reálného gymnázia docházel aviatik Jan Kašpar. Zájemcům vysvětlujeme i architektonické prvky,“ doplňuje Barták.

Tlumenější barvy a prosklené horní patro - reálka v novém

A proč se podle něj Den Pardubického kraje vůbec pořádá? „Tento den představuje naši největší akci směrem k veřejnosti. Snažíme se dlouhodobě propagovat činnost kraje jako takového. Zajišťuje veřejnou autobusovou a vlakovou dopravu, zřizuje střední školy, má na starosti všech pět nemocnic akutní péče a podobně.“

Program na Pernštýnském náměstí

  • 13:00 vystoupení Anenské studánky
  • 13:30 vystoupení Základní a praktické školy Svítání
  • 14:00 autogramiáda sportovců - FC Pardubice, HC Dynamo Pardubice a BK JIP Pardubice
  • 15:00 vystoupení Maxim Turbulenc
  • 16:00 vyhlášení soutěže Regionální potravina - Cena Pardubického kraje 2018
  • 16:30 vystoupení Dětského folklórního souboru Perníček
  • 18:00 vystoupení Voxela
  • 20:00 vystoupení Janka Ledeckého
autor: MAL
Spustit audio