Desetileté děti kouří a jejich okolí nic nepozná. Místo klasických cigaret totiž mají elektronické

4. červenec 2017

Sociální pracovnice v Hradci Králové upozorňují na nepříznivý trend. Stále častěji se setkávají s tím, že děti na základních školách kouří, někdy i na prvním stupni. Ne ale klasické cigarety, používají ty elektronické. Jejich rodina ani učitelé tak mnohdy nic nepoznají. Podle lékařů je přitom i elektronická cigareta pro děti nebezpečná.

„Deset, dvanáct, patnáct let. Jsou to jak děcka na ulici, která potkávám při své terénní formě práce, tak i děti, které chodí k nám. Dělají různé vapetriky, jak se tomu říká," popisuje sociální pracovnice z hradeckého nízkoprahové centra Prostor Pro Gabriela Lepková.

Děti lákají kouřící takzvané vapetriky

Dětem podle ní nejde ani tak o kouření, ale o to, dělat z hustého dýmu kolečka a složitější obrazce: „Spousta z nich se zhlédla v youtuberech. Oni ukazují jak to dělat, takže koukají a to je na tom láká. Je to i důvod proč začínají s tím vapováním. Je to jako klasická cigareta, šlukuje se to do plic."

Čtěte také

To, že děti používají elektronické cigarety, vnímá i ředitel největší hradecké základní školy Štefánikova Roman Polda: „Tu a tam se s tímto fenoménem moderní doby setkáváme. Je to složitější, než to dříve bývalo. Je to specifické v tom, že z toho žáka to opravdu není cítit a v podstatě se to dá prokázat jedině přímým chycením v nějakém zákoutí, nebo klasicky na chlapeckých záchodech. Jinak se to velmi těžko prokazuje."

Desetileté děti kouří a jejich okolí nic nepozná. Místo klasických cigaret totiž mají elektronické

Primář plicní kliniky hradecké fakultní nemocnice Vratislav Sedlák říká, že elektronické cigarety do rukou dětí nepatří: „Na zdraví rostoucího dítěte vdechování spalin látek nejasného původu může mít velmi negativní vliv. Není důvod, aby si dítě zvykalo na jakýkoliv zlozvyk. Ty náplně v elektronických cigaretách jsou velmi různé. Vyrábí se pofidérně v Číně a v dalších zemích. Jejich složení bývá nejasné."

Dodává, že příliš nehraje roli, jestli se jedná o náplně s obsahem nebo bez nikotinu.

autor: ova
Spustit audio