Desítky čínských křesťanů čekají v Česku na azyl. V Číně jim hrozí zatčení

15. říjen 2018

Nejistota a strach už několik měsíců sužují čínské křesťany, kteří v Česku neuspěli s žádosti o azyl. Úřady jejich žádosti zamítli na jaře. Od té doby v různých koutech republiky stále čekají, jak v jejich případě rozhodnou soudy. Při návratu do vlasti jim údajně hrozí mučení. Čína nařčení z porušování lidských práv dlouhodobě odmítá.

„Když se vrátím do Číny, policie mě hned bude hledat, chytí mě a zabijí,“ říká dívka, která se mi představila jako Helena. Není to její pravé jméno. S rozhovorem souhlasila pod podmínkou, že upravíme i její hlas. „Jak se cítím? Ne dobře, taky mám strach, ale zatím jsem v bezpečí,“ dodává.

S usměvavou ženou v džínách a kostkované košili se setkávám v Olomouci. Co má za sebou, proč si vybrala Českou republiku a na spoustu dalších otázek nechce odpovídat. Jen semkne rty a zakroutí hlavou. Má strach nejen o svoje bezpečí, ale i o svou rodinu a přátele v Číně. V kontaktu s nimi není. „Velká část církve už padla, nevím přesně, kolik lidí už umřelo. Policie je chytila a mučí je. Situace u nás byla nejhorší asi v červenci. Na jednom místě policie chytila 500 křesťanů,“ popisuje žena situaci v Číně.

Olomoucí prošlo několik Číňanů, kteří se svou žádostí o azyl neuspěli. Podle vicerektora olomouckého kněžského semináře Pavla Šupola zřejmě patří k některé z domácích církví. „Patřili ke skupině křesťanů, která odmítla podvolit se čínské komunistické straně. Každé společenství více než 50 lidí má zákonnou povinnost se zaregistrovat a tím vyplníte o všech členech všechny údaje. V podstatě vám dávají volnost, protože vás mohou jakkoliv sledovat,“ uvedl Šupol.

Podle vedoucího pracovní skupiny Ekumenické rady církví pro čínské křesťany Jana Jackanoviče na rozhodnutí soudů v Česku čeká 70 lidí. „Soudy ještě nerozhodly, vyžádaly si další podklady jak od těch žadatelů, tak od ministerstva vnitra, a teď probíhá přezkum celého toho rozhodování,“ doplnil.

Ekumenická rada církví chce na situaci upozornit, v neděli odpoledne proto v Praze na podporu čínských křesťanů v Česku zorganizovala veřejné setkání.

autor: mot
Spustit audio

Související