Desítky mostů v Pardubickém kraji jsou v nevyhovujícím stavu

5. únor 2018 09:50

V pardubickém regionu je asi 50 mostů, které jsou v nevyhovujícím nebo havarijním stavu. Největší problém je podle krajských silničářů v tom, že u mnohých je snížená nosnost, což může ovlivnit dopravní obslužnost, linkové autobusy jsou totiž docela těžké. Jak informovala MF Dnes, přinejmenším tři mosty přes Labe potřebují zásadní opravu nejvíc.

Prvním případem, kde musí silničáři zasáhnout, je historický most v Přelouči. Tam je situace komplikovanější, protože jde o technickou památku. Součástí mostu je totiž vodní elektrárna, která patří Povodí Labe. Přes most vede silnice, kterou vlastní Pardubický kraj.

Most je ve špatném technickém stavu, pokud by došlo ke zhoršení situace, hrozilo by to, že by přes něj nemohly jezdit autobusy a to by citelně zasáhlo dopravní obslužnost. Opravu plánují silničáři až na rok 2019-2020, zatím se zpracovává projektová dokumentace.

Když to žbluňkne, víme, že upadl další kus mostu, říkají lidé z Řečan

Kusy mostu podle místních odpadávají do Labe

Starý silniční most v Řečanech nad Labem přidělává místním starosti. Někteří se obávají, že by nemusel dlouho vydržet. Opadává z něj omítka a podle očitých svědků občas i kameny.

Druhý problematický most leží nedaleko, konkrétně v Řečanech nad Labem. To je most, který vede z Řečan do Kladrub nad Labem. Tam je situace horší než v předchozím případě. Most je totiž u konce své životnosti a v současné době má zvláštní režim sledování, aby vydržel do doby své opravy.

Ta by měla proběhnout do tří let. Tady budou mít důležité slovo památkáři. Navíc obec také požaduje, aby pod mostem mohly proplout lodě. Jedním z řešení by byl jakýsi třípolový most, jehož konstrukce je štíhlá a s minimálním optickým zásahem do krajiny. Kolik bude stát, zatím ale jasné není.

Problematický je také Wonkův most, který je v Pardubicích. Tento most je starý 60 let a v době svého vzniku patřil k nejmodernějším. Denně po něm projede 22 tisíc aut, což je skoro jako po dálnici. Před deseti lety byl už v katastrofálním stavu, pak prošel zásadní opravou, jenže loni na něm silničáři našli poměrně velkou závadu. Jedno z 19 podpěrných lan prasklo a teď budou odborníci sledovat, jestli nejsou poškozená i další. Oprava se podle silničářů uskuteční nejspíš v letošním roce.

Most Pavla Wonky v Pardubicích
Spustit audio